Kongsberg Discovery har fått innovasjonsmidler for å bedre koordinasjonen mellom droner til havs.

Får innovasjonsstøtte for å fremme samspillet til havs

Kongsberg Discovery får 700.000 kroner fra DOGA for å bruke designmetodikk til innovasjon i maritim sektor.

Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). 

Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi et prosjekt med klar maritim slagside.

– Designdrevet innovasjon er viktig for å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger i en utfordrende tid for norsk næringsliv. Ved å innovere med utgangspunkt i brukernes behov, kan resultatet bli både rimeligere og bedre enn ved mer tradisjonelle metoder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, i en pressemelding. 

Prosjektet til Kongsberg Discovery får 700 000 kroner fra DOGA.

Samspill over og under bølgene

– Droner blir en stadig viktigere del av våre aktiviteter til havs, både på og under overflaten. 

I dag styres over- og undervannsfartøyer uavhengig av hverandre, noe som gjør det vanskelig når sammensatte operasjoner som kartlegging av havbunnen eller inspeksjon av installasjoner under vann skal koordineres.

Kongsberg Discovery har bestemt seg for å løse dette problemet: De vil utvikle en operatørstasjon som lar én operatør kontrollere droner på overflaten og i dypet.

EGGS, en del av Sopra Steria, skal bistå med en brukersentrert tilnærming. En tverrfaglig arbeidsgruppe skal først opparbeide en forståelse av utfordringene og mulighetene, og deretter utforske løsninger.

Høy grad av innovasjon

Dette skal lede til en nyskapende løsning som forener to ganske ulike teknologier. 

– Mulige gevinster er mer komplekse og kostnadseffektive droneoperasjoner til havs, mer bærekraftig teknologibruk og nye, lukrative forretningsområder for Kongsberg Discovery, heter det i pressemeldingen. 

Prosjektet «Havets ubemannede samspill» har høy grad av innovasjon, mener juryen: 

– Dette prosjektet kan sette en ny standard for håndtering av komplekse maritime operasjoner, og dermed bane vei for nye kommersielle muligheter. Behovet for designkompetanse er kritisk for å sikre en sømløs integrasjon mellom teknologi og brukeropplevelse, og prosjektet kan utløse betydelig næringsvekst ved å åpne nye markeder og redusere kostnader i maritime operasjoner, står det i juryuttalelsen.

66 prosent flere søkere

Totalt 23 innovasjonsprosjekter deler i år på i alt 12 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). 

Pengene går til å involvere designere allerede i idéfasen av innovasjonsprosjektene. Dette er 15. gang DOGA støtter norske innovasjonsprosjekter og hele 170 virksomheter søkte om midler i år, en oppgang på 66 prosent fra i fjor.

– Målet vårt er å gjøre norsk innovasjon mer brukersentrert og tverrfaglig. Jo tidligere designmetodikk og brukerstudier kommer inn i et prosjekt, desto dypere blir forståelsen av de reelle behovene og ønskene til de som er i målgruppen. Da øker også treffsikkerheten, noe som gir bedre produkter og tjenester, sier Anne Elisabeth Bull, som leder arbeidet med designdrevet innovasjon i DOGA.