Raser mot nytt lovforslag:

Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Knut Arild Hareide.

– Regjeringen setter norske sjøfolk på land

Regjeringen skaper usikkerhet for næringslivet og norske arbeidsplasser midt i det de selv omtaler som den mest dramatiske tiden for internasjonal handel siden mellomkrigstiden. Det skriver Norges Rederiforbund i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Norske og utenlandske sjøfolk som bor og jobber i Norge har norsk lønn. Regjeringens forslag gir norsk lønn til utenlandske sjøfolk som verken bor eller oppholder seg i Norge, og som aldri utsettes for norsk kostnadsnivå.

– Norge trenger flere norske sjøfolk, og løsningen ligger rett fremfor nesen på Arbeiderpartiet: Styrk tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk. Det koster å ha norske sjøfolk. Når Arbeiderpartiet øker utgiftene til rederiene et sted, må dem ta de ned et annet. Dette vil sette norske sjøfolk på land, sier Knut Arild Hareide. 

En konsekvenskartlegging fra Norges Rederiforbund viser at forslaget vil ha en negativ sysselsettingseffekt. For nærskipsfarten anslås det at over halvparten av de norske sjøfolkene vil bli erstattet med utenlandske hvis dette forslaget vedtas. Dette har Regjeringen sett helt bort ifra. 

I klar strid med EØS-avtalen 

– To dager etter Trumps toll-sjokk skaper Støre-regjeringen ytterligere politisk risiko for norsk næringsliv. I en tid hvor vi trenger samhold og samarbeid er dette et merkelig tidspunkt å velge å ta en helt unødvendig kamp mot EU. Proteksjonisme er ikke bedre på norsk, sier Knut Arild Hareide. 

ESA har gitt en krystallklar uttalelse om at regjeringens forslag er i strid med EØS-avtalen. Dette erkjenner regjeringen selv i den fremlagte proposisjonen. Norge er en liten nasjon, men en veldig stor sjøfartsnasjon. Vi er blant de landene som er helt avhengige av at det ikke innføres særnasjonale regler. Å tro på særnasjonale regelverk med en lønn i norske farvann, en annen i tyske og så videre er rett og slett ikke gjennomførbart. At regjeringen er villige til å undergrave EØS-avtalen i en tid der hele næringslivet er avhengige av velvilje fra EU er svært uheldig. 

Forslaget har ukjente konsekvenser 

Regjeringens forslag er svært mangelfullt utredet. Det mangler en grundig redegjørelse for økonomiske og administrative konsekvenser av forslaget og konsekvenser for norsk næringsliv. Særlig problematisk er det at konsekvensene for sysselsetting av norske sjøfolk mangler. 

– Dette vil gjøre transport på sjøen dyrere, som igjen fører til dyrere varer og tjenester for folk og norsk industri. Det skaper også usikkerhet ved rammevilkårene til næringen. Dette er svært uheldig politikk, og timingen kunne ikke vært verre, sier Hareide. 

– Reglene vil kun få virkning for norske skip, ikke de utenlandske skipene de konkurrerer med. Det går utover selskapenes internasjonale konkurransekraft, og sjøfolkenes arbeidsplass. Dette er et målrettet tiltak mot norsk maritim næring og mot de selskapene som allerede i dag ansetter norske sjøfolk, sier Hareide.

Gjennomregulert næring med gode vilkår 

– Det er gode forhold ombord på norske skip. Skipsfarten er en av de mest gjennomregulerte næringene, med så godt som 100 prosent tariffdekning. Tariffavtalene forhandler vi frem på vegne av våre medlemmer, i samarbeid med sjømannsorganisasjonene. Dette forslaget skaper usikkerhet for arbeidsgivere og arbeidstakere i en hel bransje, i en tid med nok usikkerhet fra før, sier Hareide.

Med forslaget skal departementet eller tariffnemnden kunne gripe direkte inn i lønnsdannelsen og overstyre gyldige tariffavtaler på en måte som kaster fullstendig om på et veletablert system i skipsfarten, hvor lønnsnivået til sjøs baseres på kostnadsnivået i sjøfolkenes hjemland.