La frem lovforslag om norsk lønn på skip i norske farvann
Nærings- og fiskeridepartementet foreslår endringer i allmenngjøringsloven og relevant sektorlovgivning for å innføre et krav om norske lønnsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel. Du kan se sendingen i reprise i spilleren over.
– Formålet med lovforslaget er å innføre et krav om norske lønnsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel. Det er nødvendig for å beskytte arbeidstakere i det norske arbeidsmarkedet og sikre rettferdighet, sa fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss på en pressekonferanse fredag.
For å innføre et krav om norsk lønn i norske farvann og på norsk sokkel foreslår regjeringen å gjøre endringer i allmenngjøringsloven og relevant sektorlovgivning. Endringene betyr at ansatte om bord på skip i norsk trygghet, innenriksfart og skip som yter tjenester tilknyttet annen næringsvirksomhet til havs, vil ha et krav om norske lønnsvilkår.
Lovforslaget vil likevel ikke, som det ble foreslått i høringen, omfatte cruiseskip som kommer fra utenlandsk havn, med Norge som hoveddestinasjon. En regulering som gjelder for cruiseskip som seiler mer enn 50 prosent av tiden i Norge, vil kunne slå skjevt ut geografisk og ha uforholdsmessig store konsekvenser for cruise – og reiselivsnæringen i flere landsdeler og små kystsamfunn. Spesielt i Nord-Norge.
– Regjeringen vil av den grunn sette ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere hvordan det kan stilles krav til cruiseskip som har Norge som hoveddestinasjon, sier Sivertsen Næss.
Forslaget som nå legges frem, vil pålegge rettighetshavere å sørge for at ansatte på skip som leverer tjenester til den aktuelle virksomhet, har norske lønnsvilkår. Det betyr at rettighetshavere i sine kontrakter med leverandører må sørge for at arbeidstakerne om bord på skip skal ha norsk lønn.
– Departementet vil informere ESA om dette lovforslaget. Og vil selvsagt også informere Stortinget om det kommer en uttalelse fra ESA som kan ha betydning for behandlingen av lovsaken. Regjeringen mener imidlertid at kravene som er foreslått, ikke er i strid med EØS-avtalen, men derimot er nødvendige for å beskytte arbeidstakere og sikre rettferdig konkurranse i maritim næring.
Regjeringen ønsker at disse lovendringene skal tre i kraft så raskt som mulig. Derfor foreslås det at endringene i allmenngjøringsloven skal tre i kraft allerede fra 1. juli i år. Videre foreslår regjeringen at endringene i sektorlovgivningen skal tre i kraft første januar neste år.
– Det vil gi rettighetshaverne tid til å innrette seg etter de nye kravene. Forslag til utfyllende forskrifter vil etter planen bli sendt på høring rett over sommeren, sa statsråden.
Hele lovforslaget kan leses her