Nytt konseptfartøy fra Stena Line

Gjennom optimal design og ny teknologi kan det nye konseptfartøyet «Stena Futuro» redusere energiforbruket med 20 prosent eller mer.

Publisert Sist oppdatert

Et av Stena Lines viktigste mål er å redusere CO₂-utslippene med 30 prosent innen 2030. Veien mot dette målet innebærer en rekke tiltak på flere områder, ikke minst dekarbonisering av flåten. 

Dette gjøres både ved å forbedre effektiviteten til dagens fartøyer og ved å utvikle en ny generasjon skip med optimaliserte egenskaper og ny teknologi.

Stena Lines nyeste konsept for denne nye generasjonen fartøyer er «Stena Futuro», et 240 meter langt RoRo-skip designet for transport av semitrailere og biler, heter det i en pressemelding.

– Målet var å utvikle det mest effektive og konkurransedyktige fartøyet mulig for en gitt lastekapasitet, ved bruk av dagens tilgjengelige teknologi. Målet er at skipet skal ha det laveste drivstofforbruket på markedet, sier Nicolas Bathfield, prosjektleder i Stena Teknik, som har vært med på å utvikle konseptet.

Seilene skal kunne tas ned ved passering av broer eller lignende.

Skrog og overbygg er optimalisert for å utnytte lastekapasiteten best mulig. Samtidig er lav vekt samt optimalisert hydro- og aerodynamikk avgjørende for å oppnå lavt drivstofforbruk. «Stena Futuro» sitt lave og strømlinjeformede design er et resultat av disse ambisjonene.

I tillegg til fartøyets design vil «Stena Futuro» være utstyrt med teknologi for å begrense miljøavtrykket. Skipet får hybrid fremdrift, batterier og motorer med lavt drivstofforbruk som kan bruke flere forskjellige drivstofftyper. 

Batterisystemet gjør det mulig å delvis drive skipet på ren elektrisitet, for eksempel ved inn- og utseiling i havner. Solcellepaneler vil også bidra til skipets strømforsyning.

Skroget til «Stena Futuro» vil dessuten være utstyrt med et luftsmøringssystem, hvor små luftbobler slippes ut under vannlinjen for å redusere friksjonen mellom fartøyet og vannet. Et system for varmegjenvinning vil gjøre det mulig å gjenbruke varme fra eksosgassene fra skipets motorer til andre oppvarmingsbehov om bord samt til å støtte elektrisk kraftproduksjon.

Vingeseil besto tester

Det utviklede konseptet for «Stena Futuro» inkluderer også fire 40 meter høye vingeseil, som kan trekkes tilbake ved behov – for eksempel ved passering under broer. Nylig har Stenas utviklere, i samarbeid med det svenske forskningsinstituttet RISE, gjennomført tester og simuleringer av seilenes bruk for å dokumentere både energibesparelser og hvordan de påvirker skipets manøvreringsevne og sikkerhet.

– Testene viste at seilene til «Stena Futuro» potensielt kan gi så mye som 15 prosent drivstoffbesparelse. Vi fikk også bekreftet at fartøyet oppfyller alle krav til stabilitet og manøvrerbarhet i scenarioer som plutselige vindskift eller raske kursendringer, sier Nicolas Bathfield.

Skipets design vil spille en viktig rolle i Stena Lines fremtidige tonnasjeplanlegging de kommende årene. Foreløpig er det ingen endelig plan for bygging av «Stena Futuro» .

– Vi har som mål å lede vår bransje i arbeidet med å oppnå de globale klimamålene. Vi jobber mot dette hver dag i vår daglige drift, men vi må også være i front når det gjelder utviklingen av fremtidens fartøy. Konseptet «Stena Futuro» er et viktig skritt i den retningen, sier Niclas Mårtensson, administrerende direktør i Stena Line.