Fire omkom til sjøs første halvår
Sjøfartsdirektoratet har registrert fire omkomne i forbindelse med arbeid på næringsfartøy første halvår i 2023. Alle var tilknyttet norskflaggede skip, skriver de på sine sider.
To av ulykkene skjedde på lasteskip, en på fiskefartøy og en på passasjerskip.
– Vi jobber for at ingen skal omkomme til sjøs. Fire omkomne fra næringsfartøy i 2023, er fire sjøfolk som aldri kom hjem, og fire familier som er endret for alltid, sier fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Siden 2020 peker heldigvis pilene i riktig retning, skriver de.
– Det er positivt at tallene går ned, men vi jobber mot null omkomne til havs enten du har ditt virke på sjøen, eller er ute med fritidsbåt. Nullvisjonen er vedtatt av regjeringen, og vi i Sjøfartsdirektoratet har allerede startet arbeidet med å utvikle en handlingsplan med konkrete tiltak for å få ned dødstallene til sjøs, sier Sørheim.
Tabellen over viser at alle dødsfall så langt i år forårsaket av fallulykker.
– Fallulykker medfører høy risiko, og ulykkestallene så langt i år bekrefter dette, sier fungerende seksjonssjef for risikostyring og analyse, Anders Amundstad-Balle.
Fokusområde
Dette er noe av bakgrunnen for at Sjøfartsdirektoratet har nettopp fallulykker som fokusområde i 2023.
– Vi er glade for at mange rederier har benyttet seg av de veiledende sjekklistene vi har utarbeidet. Disse har som hensikt å bevisstgjøre de om bord på områder og aktiviteter der fallulykker kan forekomme. Vi håper flere besøker hjemmesidene våre for å finne dette, og andre nyttige verktøy som kan bidra til færre fallulykker, oppfordrer Amundstad-Balle.
Totalt er det registrert 591 hendelser på næringsfartøy første halvår. 47 prosent av dem er nestenulykker, og 53 prosent er registrert som ulykker. Det gir en økning i antall hendelser sammenlignet med første halvdel i 2022, på 68 hendelser, skriver Sjøfartsdirektoratet.
Flere personulykker
Det er registrert 316 ulykker i første halvdel av 2023. Det er jevnt fordelt med 157 personulykker og 159 skipsulykker. Sammenlignet med samme periode i fjor, er det en økning i antall personulykker, men nedgang i antall skipsulykker.
Av alle fartøygruppene, er det registrert flest ulykker med lasteskip årets første halvår. Om lag 45 prosent av alle skipsulykkene som er registrert, skjedde på lasteskip. Tilsvarende tall for fiskefartøy og passasjerskip er på henholdsvis 31 prosent og 24 prosent.
Videre skriver de at hver skipsulykke kan medføre en eller flere fartøyskader. De aller fleste ulykker involverer kun ett fartøy, men enkelte hendelser (i all hovedsak kollisjoner) kan involvere flere fartøy. Antallet fartøyskader vil derfor alltid være noe høyere enn antallet skipsulykker.
Første halvår 2023 har vi registrert i alt 163 skader med eller på fartøy. Av disse var 60 knyttet til grunnstøtinger, mens 21 var knyttet til miljøskader. Det er også registrert 24 kontaktskader og 18 brann- og eksplosjonshendelser.
Antall grunnstøtinger har økt med 25 prosent sammenlignet med samme periode i 2022. I snitt for de siste fem årene, ligger antall grunnstøtinger i 1. halvår 2023 33 prosent høyere, mens Sjøfartsdirektoratet ser en nedgang i antall miljøskader, kontaktskader, branner og maskinhavari sammenlignet med første halvår i 2022.
Les også:
-
Når julefreden senker seg
Det siste året har vært preget av både motvind og medstrøm for den maritime bransjen. Nå tar de fleste av oss en velfortjent juleferie.
-
Har overlevert kabellegger til NCT Offshore
Mindre enn to år etter at kontrakten ble signert melder Vard at de har overlevert kabelleggeren «Freja» til NCT Offshore.
-
Snart skal «Sørlandet» krysse Atlanteren
For første gang feirer elevene om bord på skoleskipet «Sørlandet» jul alene. Nå ligger skipet på Kapp Verde før den store Atlanterhavskrysningen.
-
Utrustingsarbeidet i gong for CSOV-skip til BS Offshore
Skroget til det første TWIN X-STERN havvindserviceskipet av typen Commissioning Service Operation Vessel (CSOV) til BS Offshore kom til Ulstein Verft den 18. desember 2024. Dette markerer oppstarten av utrustingsarbeidet for byggnummer 320 ved Ulstein Verft.
-
16 millioner til Aker Solutions
En rekke prosjekter i ulike bedrifter fikk i desember midler fra Forskningsrådet. Blant disse var Aker Solutions, som fikk tildelt 16 millioner kroner for å utvikle bærekraftige prosjektfabrikker der offshoreverftene skal omstille seg og møte Norges havvindambisjoner.