Ny rapport om sikkerhet og inkludering til sjøs
I 2024 satt Sjøfartsdirektoratet fokus på psykososialt miljø. Deres egne undersøkelser viser svært høy forekomst av mobbing og trakassering i sektoren.
Gjennomsnittet i undersøkelsen viser at mellom hver tredje og fjerde skipsarbeidstaker å har opplevd en eller annen form for uønsket adferd i løpet av det siste året på jobb.
I tillegg kunne de også vise at mobbing og trakassering har en dokumentert sammenheng med sikkerheten på fartøyet.
– De som har oppgitt å være utsatt for mobbing og/eller trakassering har også lavere resultater på de spørsmålene som blant annet måler sikker arbeidspraksis, forteller Sverre Flatebø i Sjøfartsdirektoratet.
Flatebø var prosjektleder for fokusområdet.
– Når 27 prosent av sjøfolk oppgir at dette er et problem, må både myndigheter og næring jobbe sammen for forbedring, sier Flatebø.
Nye funn
Nå understøttes også arbeidet av nye funn og anbefalinger fra SINTEF.
Sjøfartsdirektoratet og Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse står bak et forskningsprosjekt for å belyse problemstillingen ytterligere. SINTEF har ledet arbeidet sammen med Likestillingssenteret KUN.
Rapporten ble lagt frem mandag denne uken. Her kan du lese den.
Therese Landås leder underavdeling for Sjøfolk i Sjøfartsdirektoratet, og jobber tett med arbeids- og levevilkår til sjøs.
– Sjøfolk har, på generelt grunnlag, den mest ulykkesutsatte og risikable arbeidsplassen her til lands. Forhold rundt kjønn, seksuell legning, språk og nasjonalitet øker denne risikoen. Derfor er innsikten og anbefalingene denne rapporten gir oss veldig viktig, sier Landås.
Også konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim understreker viktigheten av dette arbeidet.
– For meg har det vært viktig å få frem at sjøfolk fortjener en god arbeidshverdag, og at de føler seg trygge på at de skal trives om bord. Dette er et budskap vi har brukt mye kapasitet på å formidle, i tett samarbeid med en motivert og mottakelig næring. Jeg opplever at alle ønsker å trekke i samme retning på dette området.
Sjøfartsdirektoratet vil ta i bruk anbefalingene videre i sitt arbeid.