
Færre skip i NIS
Tallene for årets første kvartal er klar, og de er delte. Mens Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) viser en bekymringsfull utvikling, gir tallene for Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) grunn til større optimisme.
I årets første kvartal opplevde Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) et netto tap på 21 skip. Flåten sank fra 744 ved årsskiftet til 723 ved utgangen av mars, heter det i en pressemelding fra Sjøfartsdirektoratet.
Fire skip på totalt 106 546 bruttotonn ble registrert inn samtidig som så mange som 25 med en samlet bruttotonnasje på 592 392 ble overført til nytt register. Til sammenligning ble det registrert inn 70 skip, og slettet 58 i løpet av hele 2024.
To av innflaggingene kom fra Panama, ett fra Barbados, og ett fra Norsk Ordinært Skipsregister (NOR). På den andre siden var det Portugal sitt International Shipping Register of Madeira (MAR) som var den store vinneren.
Så mange som 11 skip ble flagget ut fra NIS og inn i MAR. Tre skip flagget om til Bahamas, 3 til Liberia, 2 til Kypros, og 2 til Singapore. Chile, Isle of Man, Marshalløyene og Oman var mottakere av ett skip hver.

Hvilke fartøy slettes, og hva er årsaken?
Av de 25 utflaggingene, var 14 tankskip med god tonnasje, og dermed den fartøytypen vi har mistet flest av så langt i år. Kun en av de fire nyregistreringene tilhører samme kategori.
Avdelingsdirektør i Skipsregistrene, Henning Lerkerød Rasmussen.
Norskeide skip er registreringspliktige dersom de ikke er registrert i et annet lands skipsregister.
– Det er selvsagt et ønske at norskeide skip skal seile med norsk flagg i hekken. Derfor blir vi veldig bekymret når vi ser at det i første kvartal i år er overført 18 skip av norsk eier til utenlandsk flagg, sier Henning Lerkerød Rasmussen, avdelingsdirektør ved Skipsregistrene.
Sju skip ble slettet av utenlandsk eier, og følger således markedets naturlige svingninger.
Mindre svingninger for NOR-registeret
Kun tre fartøy skiller antallet NOR-registrerte fartøy fra utgangen av desember 2024, til utgangen av mars 2025. Registeret gikk fra å inneholde 20 551 til 20 548 fartøy. I løpet av årets tre første måneder har vi registrert inn 107 nye fartøy, og slettet 114.
– I denne delen av registeret er alle fartøy som trafikkerer norskekysten representert, og vi deler dem inn i tre: handelsflåten, fritidsflåten, og øvrige yrkesfartøy, forklarer Lerkerød Rasmussen.
At halve flåten består av fritidsfartøy, er noe ikke alle er klar over.
Antall fartøy i handelsflåten i dag er 893, 3 flere enn ved utgangen av 2024. Øvrige yrkesfartøy økte marginalt med 3, fra 9 344 til 9 347. Også antall NOR-registrerte fritidsfartøy opplevde en beskjeden økning fra 10 300 ved nyttår, til 10 308 i dag.
Hva vil skje med flåten fremover?
Avdelingsdirektøren i Skipsregistrene er spent på om tallene fra første kvartal er representative for utviklingen videre i år.
– Jeg håper de ikke er det for NIS, det er i så fall ikke godt nytt for den norske flåten og Norge som maritim nasjon. Når det kommer til NOR, er jeg mer optimistisk. Vi står nå i startgropen til en ny båtsesong, og opplever at båteierne er på vei ut av vinterdvalen. For hvert år som går, er det flere som får opp øynene for tryggheten det gir å ha båten sin registret i et rettsvernregister – og at det er noe alle eiere av fritidsbåter med lengde på minst syv meter kan velge, sier han.