Partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Vil fjerne makstaket på nettolønnsordningen

Senterpartiet vil fjerne makstaket på nettolønnsordningen og sikre norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og sokkel. Det kommer frem i forslaget til nytt partiprogram.

Publisert

– Norske sjøfolk er en forutsetning for videre utvikling av maritim næring i Norge. Senterpartiet mener sjøfolk skal være sikret norske lønns- og arbeidsvilkår for arbeidet sitt til sjøs i norske farvann og på norsk sokkel, står det i programmet som nå skal behandles i partiet. 

Videre står det at Senterpartiet skal være garantisten for tilskuddsordningen for sjøfolk (nettolønnsordningen) som sikrer norske sjøfolks konkurransekraft, og fremmer rekruttering til den maritime klyngen. De vil også fjerne makstaket på ordningen, slik det er i dag, og gjøre den gjeldende for alle sjøfolk om bord i alle fartøysegmenter som en varig ordning. 

– Innholdet i ordningen bør i større grad være lovfestet for å sikre bedre forutsigbarhet, står i det forslaget. 

Ifølge forslaget vil partiet også trygge arbeidshverdagen til sjøfolkene gjennom et maritimt tilpasset lovverk i skipsarbeiderloven. 

– Dette lovverket som er «arbeidsmiljøloven» på sjøen må til enhver tid være oppdatert sammenlignet med arbeidsmiljøloven på land, heter det. 

Partiet vil også styrke ordninger for kondemnering og ombygging av blant annet offshorefartøy til lavutslippsfartøy. Fjerne CO₂-avgiften på LNG for gods- og passasjertrafikk i innenriks sjøfart, samt bruke staten sitt innkjøp av egne skip til utvikling av teknologi som reduserer klimagassutslipp.