«NCL Vestland» ble døpt i Haugesund tirsdag.

«NCL Vestland» døpt i Haugesund

Containerskipet «NCL Vestland» skal frakte kritiske metaller og råvarer fra norske industristeder langs kysten til Europa. Skipet er det første containerskipet i Norge som driftes med biometanol og har et design som reduserer utslipp.

– Dette moderne skipet vil få en viktig rolle i transporten av norske varer, silisiummetaller og råvarer til kontinentet. Sammen med søsterskipet bidrar det til å befeste Norges posisjon som en pålitelig leverandør av kritiske innsatsfaktorer for europeisk industri, sier Morten Viga, CFO i Elkem.

Tirsdag ble «NCL Vestland» døpt i Haugesund, og blir det første containerskipet drevet med biometanol i Norge. 

Hun skal gå i rute mellom Stokmarknes og Rotterdam, med havneanløp på viktige industristeder som Salten, Mo i Rana, Orkanger, Ålesund og Bremanger.

Morten Viga er CFO i Elkem.

Skipet vil frakte ukentlige forsendelser av Elkems silisiumprodukter til europeiske kunder i sektorer som bilproduksjon, bygg og anlegg, fornybar energi og forsvarsindustri, sammen med en rekke andre viktige norske eksportvarer.

Betydelig reduksjon av samlede utslipp

«NCL Vestland »vil sammen med søsterskipet «NCL Nordland», som kommer i trafikk senere i år, erstatte tre konvensjonelle containerskip.

Et helt nytt plassbesparende design gjør det mulig å øke lastekapasiteten betydelig og reduserer energiforbruket per fraktenhet (TEU) med 63 prosent. Nytt design vil dermed gi en betydelig reduksjon av samlede utslipp.

– Vi i NCL jobber kontinuerlig for å gjøre sjøfrakt tryggere, mer effektiv og mer miljøvennlig. Skipene er et betydelig løft i innovasjon og energibesparende tiltak. Et nøkkelpunkt for oss er å gjøre det kostnadseffektivt for kundene, slik at vi gjør grønn frakt til det foretrukne valget, sier Bente Hetland, administrerende direktør i NCL.

Skipene er designet for dual fuel, det vil si at de i fremtiden også kan gå på batteri og hydrogen. Allerede i dag skipene seile med en 5 prosent blanding av biometanol. Ambisjonen er å gradvis øke andelen i tråd med regjeringens klimamål og utviklingen av verdikjeden for grønne marine drivstoff. Skipene har også 250 kWh batteripakker og landstrømtilkoblinger.

Bente Hetland, administrerende direktør i NCL.

Støttet av Enova og NOx-fondet

Skipene er designet i Norge av NCL, som også har inngått en avtale med Equinor om levering og bunkring av biometanol i Norge.

Prosjektet har mottatt 13,7 millioner og 60 millioner kroner i støtte fra henholdsvis Enova og NOx-fondet, og er et eksempel på hvordan norske virksomheter samarbeider for å realisere ambisiøse klimamål i praksis.

– Sammen med våre partnere NCL og Elkem, gir dette prosjektet oss muligheten til å etablere en grønn transportkorridor i Nord-Europa, samtidig som det gjør det mulig for oss å ta det rette steget mot videre avkarbonisering av flåten, sier Constantin Baack, administrerende direktør i MPCC.

Elkem er engasjert i å kutte klimautslipp i hele verdikjeden, og eier også 40 prosent av NCL.

– Samarbeidet bak dette prosjektet er et eksempel på hvordan partnerskap kan styrke industriell konkurranseevne og bærekraft, samtidig som det fremmer grønne verdikjeder på tvers av europeiske markedet, konkluderer Morten Viga i Elkem.

«NCL Vestland»