– De fungerer som en katalysator og tilrettelegger for global handel og norsk eksport
I dette innlegget tar Kim Lillebø for seg hva NME har betydd for Libra-Plast AS.
Kjære politikere.
Takk for at dere deltok på årets ERFA konferanse.
Det er viktig og gledelig for vårt næringsliv at kommunikasjonslinjene til de folkevalgte er kortest mulig.
Jeg ønsker å dele en kort men veldig relevant historie som omhandler vårt firma og NME.
Libra har utviklet seg fra å være en kjellerbedrift der man skapte noe for å overleve, til å bli Europas største leverandør av dører og luker til skip. Vi produserer ca. 7000 dører og luker hvert år, og omsetter nå for ca. NOK 200.000.000,- per år.
Viktigere en slike tall er at vi har vært en trygg og god arbeidsplass for ca 30 ansatte i et lite lokalsamfunn på Sunnmøre, og for ca 50 ansatte i et lite lokalsamfunn i Latvia.
For å klare dette har vi måttet utvikle oss kontinuerlig, og det aller viktigste elementet i denne utviklingen har vært eksport. Vi hadde aldri klart å komme dit vi er i dag uten eksport, og vi har p.t. ca. 75% av vår omsetning til utenlandske kunder.
NME har spilt en viktig rolle for oss i dette arbeidet. På Tirsdag ble det referert til at de er en messeplanlegger, men for oss og mange andre er de mer en bare det.
De fungerer som en katalysator og tilrettelegger for global handel og norsk eksport.
Fordi NME har aktivitet (les; skaper møteplasser) i så mange globale markeder så senker de terskelen for oss (og mange andre norske leverandører) for å delta.
Der er mange eksempler på messer, b2b etc. som vi ikke hadde deltatt på i egen regi, men på grunn av at NME har arrangert en Norsk paviljong så har det føltes trygt for oss å være med ut i den store verden.
Direkte oversatt så betyr dette at uten NME så kunne Libra hatt mindre eksport, og lavere omsetning.
Indirekte oversatt så betyr dette at uten NME så kunne vi hatt færre ansatte, og flere potensielle arbeidsledige i distriktene.
Jeg må få presisere at vi, (sammen med medlemsbedriftene til NME), har tatt alle kostnader for denne utviklingen selv, og for vår del uten en eneste krone i fra «virkemiddel apparatet» Innovasjon Norge, Eksfin osv.
Virkemiddelapparatet gjør antageligvis mye bra for veldig mange. Men for SMB så er det veldig mange som ikke klarer å forholde seg til dette apparatet da det ofte oppleves byråkratisk og utilgjengelig.
Når vi ser at mange av våre utenlandske konkurrenter kan stå på sine nasjonale paviljonger med lav kost, og i noen tilfeller uten kost i det hele, så utgjør dette et stort konkurransefortrinn for dem.
På sikt, kan dette i verste fall redusere norsk eksport, ikke bare for Libra men for mange norske utstyrsleverandører.
Arbeidet som blir lagt ned av Erlend, Bjørg og Nini er av høyeste klasse og kvalitet, og det er også derfor NME har så mange medlemsbedrifter som står med dem rygg i rygg og bærer kostnadene.
Siden flere og flere skip blir bygget i utlandet (til og med statlige kontrakter! FYFY), så vil norsk maritim industri trenge hjelp i tiden fremover.
Dette er en liten men viktig brikke i det store puslespillet som skal legges for fremtiden til det norske maritime næringslivet.
Håper beskjeden går inn, og at dere vil kjempe for at NME får velfortjent støtte i det reviderte statsbudsjettet.
Takk for oppmerksomheten.
For ordens skyld vil redaksjonen gjøre leseren oppmerksom på at Skipsrevyen er medlem av NME.