Leder i Norsk Sjømannsforbund, Kurt Inge Angell

– Økningen i tilskuddsordningen burde vært høyere

Taket i tilskuddsordningen har stått nominelt stille siden 2022 til tross for løftene i Hurdalsplattformen om å styrke den.

Publisert Sist oppdatert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 foreslår de å øke taket i ordningen fra 220.000 til 225.500. En økning på 2,5 %. 

– Maritim næring er spredt langs hele kysten, og storparten av norske sjøfolk er bosatt i kystfylkene. Denne satsingen vil bidra til å holde oppe rekrutteringen av norske sjøfolk, og norsk maritim kompetanse, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i en pressemelding.

– Det er positivt at taket endelig blir justert noe opp, men summen burde ideelt sett i det minste vært justert i henhold til forventet prisvekst, sier Kurt Inge Angell som er forbundsleder i Sjømannsforbundet. 

I sine forhåndstall anslår regjeringen en prisvekst neste år på 3 prosent. Hvis dette slår til mener forbundet taket skullet vært satt til kr 226.600

– Regjeringen må også være klar over at de ligger veldig langt bak sine egne løfter både i partiprogrammene og regjeringserklæringen om å styrke nettopp denne viktige ordningen sier Angell videre.

Angell minner også om forbundets opprinnelige krav om at taket burde vært fjernet helt i alle segment. 

– I tillegg burde det raskt settes ned et arbeid med sikte på å lovfeste en større del av innholdet i ordningen for å sikre en bedre forutsigbarhet for alle aktører i maritim næring. Dette har vi kommunisert til denne regjeringen en rekke ganger, uten at det har gått nevneverdig inn over dem avslutter en utålmodig Angell.