Skal bygge nok en kabellegger
Kontraktsverdien er på rundt 230 millioner euro.
- Vi samarbeider nok en gang med Prysmian for å kunne utvikle og ta i bruk nye marine forretningsmuligheter. Gjennom dette samarbeidet med kunden, utforsker og designer vi nye avanserte fartøy og løsninger. Dette vil gjøre fartøyene til gode investeringer og muliggjøre bærekraftige muligheter til sjøs. Vi gleder oss til igjen å samarbeide godt med Prysmian, sier administrerende direktør i Vard group, Alberto Maestrini.
Dette er det tredje kabelleggingsfartøyet Prysmian Group har kontrahert med VARD. Det tredje fartøyet er en videreutvikling basert på kunnskap og erfaring fra de to foregående fartøyene Prysmian har kontrahert med VARD, skriver de i en pressemelding.
Fartøyet er designet av Vard Design i Ålesund. Skroget skal bygges ved Vard Shiphyards Romania i Tulcea, mens endelig utrustning, ferdigstillelse og leveranse skal utføres ved et av VARDs verft i Norge.
Grønnere og smartere
Det første fartøyet «Leonardo da Vinci» ble levert fra VARD til Prysmian i 2021. «Monna Lisa» er fortsatt under bygging.
- Som global leder innen kabellegging i sjø, er vi forpliktet til å til å støtte og muliggjøre overgangen til et grønnere og smartere strømnett. Vi er glade for å igjen jobbe med VARD og Fincantieri – som er ledende innen design og bygging av toppmoderne fartøy for offshoremarkedet - for å styrke installasjonskapasiteten vår enda mer, sier Hakan Ozmen, EVP Project BU, Prysmian Group.
Undervannsoperasjoner
Det nye fartøyet er av VARD 9 18 design og spesielt designet for avanserte undervannsoperasjoner. Med en lengde på ca. 185 meter og en bredde på 34 meter, vil det nye fartøyet bli utstyrt med avanserte kabelinstallasjonsløsninger, for eksempel tre karuseller med en total kapasitet på 19.000 tonn.
Løsningene gjør at fartøyet vil ligge i toppen av markedet når det gjelder kabellastekapasitet på slike fartøy, og også redusere transporttiden fra land til arbeidsstedet, står det i pressemeldingen.
Dette vil samlet sett gi bedre effektivitet, hevder de. En pullert på over 180 tonn vil gjøre det mulig for fartøyet å utføre komplekse installasjonsoperasjoner med samtidig kabellegging og nedgraving (opptil 4 kabler) med en rekke bunnploger, noe som gir en uovertruffen optimalisering av offshoreoperasjonene.
Fartøyet vil bli utstyrt med DP3 posisjonerings- og sjøegenskap-systemer og vil være operativt i begynnelsen av 2027.
Tempo og teknologi
Christian Utvik er SVP Sales and Marketing i VARD og har vært ansvarlig for den kommersielle delen av kontrakten:
- VARDs størrelse, tempo, teknologi, den globale integrerte verdikjeden vår - og nære kundepartnerskap slik som det vi har med Prysmian Group, gir både VARD og Prysmian betydelige konkurransefortrinn gjennom levering av de mest avanserte fartøyene. Vi er glade for å ønske Prysmian Powerlink velkommen tilbake til VARD for design og bygging av enda et toppmoderne fartøy.
Underleverandør
Konsernets datterselskaper er også involvert i prosjektet gjennom leveranser av utstyr og løsninger.
Vard Electro leverer en komplett elektrisk systempakke fra produktutvikling via installasjon, til integrasjon og systemoppstart. Den omfattende pakken med SeaQ-produkter inneholder et mangfoldig utvalg av teknologier, som omfatter energi-, kontroll-, bro- og kommunikasjonsløsninger. Målet med leveransen er å sikre trygge og bærekraftige operasjoner til sjøs, med fokus på å optimalisere systemstabilitet og effektivitet, skriver de.
SeaQ-pakken inkluderer et fullt kraft- og fremdriftssystem, inkludert et energilagringssystem med batterier. SeaQ ESS vil gi hybridoperasjoner til sjøs, med mer energieffektiv drift som fører til reduserte utslipp og forbedret drivstofforbruk, skriver de.
Videre vil fartøyet ha et fullt SeaQ Automation-system, inkludert den integrerte SeaQ Bridge for et høyere sikkerhetsnivå og integrering av alle fartøysystemene.
Vard Interiors skal levere interiørløsninger og grønt HVAC R-system med mål om å skape et godt bo- og arbeidsmiljø om bord på fartøyet.
Kabelleggerfartøyet er planlagt levert i Q4 2026.
Les også:
-
Odfjell vant bærekraftpris
Odfjell SE, et av verdens fremste shippingselskap innen transport og lagring av kjemikalier, ble fredag tildelt Bærekraftprisen 2024. Og en ledestjerne innen bærekraft i en av verdens mest forurensende bransje.
-
– Behovet for kompetent arbeidskraft er stor
– For å møte fremtidens kompetansebehov er det videre viktig å rekruttere fra hele befolkningen, både kvinner og menn. Det skriver fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i et svar til stortingsrepresentant Sveinung Stensland, som utfordret statsråden på hva hun ville gjøre for å sikre rekruttering i maritim næring.
-
Kjøper YS Elektro
Tersan Havyard kjøper YS Elektro, og har dermed ytterlig styrket sin markedsposisjon ved å samle et bredere spekter av kompetanse in-house, melder selskapet i en pressemelding.
-
– Leverandørbransjen i maritim sektor skaper stor verdi i distriktene
De neste årene skal det offentlige bruke 80 milliarder til innkjøp i maritim sektor. Her ligger det ifølge bransjen mange muligheter for å bruke innovative anskaffelser til å legge til rette for lokal verdiskaping. Det unike samarbeidet mellom lokal industri, leverandører og offentlig oppdragsgiver pekes på som nøkkelen bak Norges suksess som maritim nasjon.
-
Sier opp avtalen med Ålesund
Giske kommune har vedtatt å si opp samarbeidsavtalen med Ålesundregionens havnevesen, for å i stedet etablere et eget havnevesen for Gjøsund havn.