Erling Holmslet, leder av teknisk senter Telenor Kystradio. Han står åpningen i glassdøren mellom HRS og nåværende Telenor Kystradio.

Staten overtar kystradiotjenesten

Det er nå klart at staten overtar kystradiotjenesten fra Telenor med virkning fra 1. januar 2026. Regjeringen har bestemt at Kystverket overtar den tekniske infrastrukturen, Sjøfartsdirektoratet overtar forvaltning av skipsradioregisteret og lisensordningen, mens Hovedredningssentralen overtar radiooperatørtjenesten.

Publisert Sist oppdatert

Etter omfattende utredningsarbeid og tett dialog mellom flere departementer og underliggende etater har regjeringen nå konkludert: Staten overtar både eierskap, forvaltning og drift av kystradiotjenesten fra Telenor.

Rammeverket klart

Den konkrete modellen for fordelingen av ansvar ser slik ut:

– Hovedredningssentralen (HRS) overtar radiooperatørene ved kystradioens to stasjoner, samlokalisert med HRS sine avdelinger i Bodø og på Sola

 – Kystverket overtar kystradioens radionettinfrastruktur og ansvaret for drift og forvaltning av denne, samt de ansatte i Telenor Kystradios Teknisk senter, lokalisert ved HRS på Sola, og

– Sjøfartsdirektoratet overtar ansvar for utstedelse av radiolisens til fartøy, drift av skipsradioregisteret, fagansvar for kurs og sertifikatutstedelse til brukere av VHF/MF/HF-radio og fagansvar for kurs for brukere.

– Selv om retningen har vært tydelig lenge, er det positivt at vi nå har et politisk vedtak å støtte oss på. Det skaper forutsigbarhet og gir oss mandat til å gjennomføre de nødvendige tiltakene frem mot overtakelsen, sier HRS-direktør Jon Halvorsen.- Vi tror dette også blir bra for de som bruker de tjenestene som nå kommer til Sjøfartsdirektoratet og de to andre etatene, sier sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.

Også kystdirektøren er fornøyd med vedtaket som nå er fattet.

– Vi gleder oss til å ta imot nye kollegaer som innehar en unik kompetanse innen radiokommunikasjon, og ci ser frem mot å bidra til videreføringen av en tjeneste som er viktig for sikkerheten til de sjøfarende, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

Kystverket drifter i dag egne sambandsnett og er aktivt involvert i den pågående digitaliseringen av ulike maritime kommunikasjonstjenester, både nasjonalt og internasjonalt. Overtakelsen representerer dermed en utvidelse av Kystverkets rolle som leverandør av maritim kommunikasjon og teknologi.

Grundig prosess for overtakelse

Kystverket samarbeider med Telenor, HRS, Sjøfartsdirektoratet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKom) om tekniske løsninger og praktiske og administrative avklaringer i forkant av overføring av kystradiotjenesten til staten. HRS og Kystverket utgjør de mest sentrale aktørene innen maritim redning og beredskap, og fokuset for ny innretning av kystradiotjenesten er å sikre en løsning som bidrar til høyere kvalitet på tjenesten.

De tre virksomhetene jobber nå tett med fremtidige kolleger og samarbeidspartnere for å sørge for sømløs overtakelse uten driftsavbrudd eller redusert kvalitet i tjenesten. Ikke minst jobber vi med å sikre at de ansatte som nå får nye arbeidsgivere føler seg inkludert og ivaretatt.