Snart fisk i Aquatraz-merden
Om få uker vil det svømme fisk i den første Aquatraz merden til Midt-Norsk Havbruk Produksjon AS, og på verftet Fosen Yard jobbes det på spreng for å ferdigstille utviklingskonseptet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Midt-Norsk Havbruk Produksjon AS ble tildelt 4 av totalt 8 omsøkte utviklingstillatelser for konseptet Aquatraz, som er en semi-lukket stålmerd som er utviklet av Seafarming Systems AS. Tillatelsene tilsier en produksjon på 3120 tonn.
Fire Aquatraz-merder
Den første av totalt fire Aquatraz-merder er nå kun uker unna ferdigstilling, og prosjektleder Steingrim Holm (50) sier til Kyst.no at fire pilotmerder blir bygget ved Fosen Yard AS sitt verft på Kvithylla i Trøndelag.
Begge halvdelene av den første merden er nå satt sammen og etter planen skal de sjøsettes i august og sveises sammen til en komplett merd.
- Merd 1 og 2 er under bygging på verftet nå, hvor den første vil bli levert fra verftet 31. august 2018. Merd 2 vil bli levert i fjerde kvartal av 2018, mens merd 3 og 4 vil bli levert i 2019, opplyser Holm, som kommer fra en stilling i DNVGL til MNH-produksjon og har bred erfaring i prosjektledelse blant annet innen offshore og shipping.
Byggingen ligger litt etter opprinnelig plan, påpeker han, men tatt i betraktning at de kun for litt over et år siden de fikk tilsagn om utviklingstillatelser, er selskapet derfor fornøyd med fremdriften i prosjektet.
Eiterfjorden først ut
Den første merden skal plasseres på lokalitet Eiterfjorden i Nærøy kommune.
- Aquatraz skal plasseres i rammefortøyning sammen med ordinære merder på lokaliteten. Rammefortøyningen på lokaliteten blir forberedt for fire Aquatraz merder, samt at vi holder på å installere landstrøm på lokaliteten (sjøkabel er lagt). Landstrøm vil være på plass i løpet av høst 2018, forteller Steingrim.
Samarbeidet med Fosen Yard og deres underleverandører sier han går veldig bra.
- Det er særlig viktig for utviklingen av prosjektet. Vi har jobbet tett sammen med verftet med forbedring av strukturdetaljer for å redusere produksjonskost og forbedre tilkomst for vedlikehold, sier prosjektlederen.