Havstrand er et av fartøyene som er med i prosjektet. Arkivfoto

Fiskeflåten tester terreng-og sedimentkart

17 fiskefartøy fra sju trålrederi er i gang med å teste ut Mareano-kart på kartplotterne sine. Kartene som testes ble installert på fartøyene i vår og viser detaljert terreng og bunntyper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Nå venter vi i spenning på tilbakemelding fra fiskefartøyene som tester ut dette nye hjelpemiddelet, sier Frithjof Moy (Havforskningsinstituttet) som leder Mareano sin utøvende gruppe.

Mareano-kartene testes på fartøyene denne sommersesongen, og funnene skal evalueres til høsten.

- Sjøkartene vi har i dag har ikke så mange detaljer av havbunnen som de nye kartene som blir tilgjengeliggjort. De nye terreng- og sediment kartene kommer som et tillegg til vanlige sjøkart, og erstatter ikke sjøkartene. Dekningen på kartene blir utvidet etterhvert som kartleggingarbeidet skrider fremover, sier Hanne Hodnesdal i Kartverket til skipsrevyen.no.

Ved testens slutt vil man ha fått et inntrykk av hvordan kartene oppleves. Tilbakemeldingene vil behandles, og brukerbehovet vil nyttes til å forbedre kartene ytterligere, det være seg om det for eksempel er kommentarer på oppløsning, områder som skal dekkes o.l.

Båter som har vært med i prosjektet

Havgående båter
Atlantic Viking
Ramoen
Hermes
Langenes

Kongsfjord
Gadus Neptun
Gadus Poseidon

Granit
Nordstar
Nordørn

Havstrand

Arctic Swan

Geir II

Koralhav

Kystfartøy

Ventura

Oda

Nordbas

- Behovet til fiskerinæringen er et av flere områder som skal vurderes da kartene har mange målgrupper. Kartene har vært tilgjengelig på internett over flere år, men ikke så lett tilgjengelig for fiskerinæringen. Nytt nå er at de er tilgjengelig for fiskeflåten på fartøyet i kartplotterne som brukes om bord, sier Hodnesdal videre.

Siden Maraneo startet opp i 2005 har blant annet oljenæringen tatt i bruk kartene, men hovedkunden er offentlige etater som forvalter havområdene.

Positive tilbakemeldinger
- Vi tror dette vil være nyttig for fiskerne. Etter årets sesong får vi status, og vi vil vurdere om noe bør forbedres. Noe ble testet i fjor høst, og vi har tilført flere funksjoner i kartene og er oppe i et større antall fartøy nå, avslutter hun.

Oddvar Longva i NGU har installert kartene om bord i de 17 fiskefartøyene, og har fått muntlige tilbakemeldinger på at folk er fornøyde.
- Det er nyttig, sier flere av de som har fått det installert på sine fartøy.

Alle kartene er tilgjengelig for nedlasting på Olex.no.

- Dette gjelder det gjelder kartverket sine kart og NGU sine bunntypekart. I tillegg har du et firma som heter Sailorsmate som og har kartet på sine plottere. Furuno legger inn Kartverket sine kart, men det vil ta litt lenger tid før NGU sine kart kommer inn der, opplyser han.