Illustrasjonsfoto: TheDigitalWay/Pixabay

Får DNV-sertifisering for en rekke digitale produkter

Kongsberg Maritime har oppnådd DNV Type Approval for automasjon, navigasjon og dynamiske posisjoneringssystemer (DP).

Publisert Sist oppdatert

For å overholde de nye cybersikkerhetskravene bestemte Kongsberg Maritime seg i 2023 for å fremskynde sertifiseringen av sitt produktsortiment, og da med start i automasjons- og kontrollporteføljen.

Sertifikatet som nå er tildelt er; IACS UR E27, som er basert på IEC 62443, inkludert DNV Cyber Security Profile 1-sertifisering.

Flere vil følgeKongsberg Maritime forventer at flertallet av deres digitale produkter vil motta DNV Type Approval innen utgangen av august. Neste steg vil være å utvide til integrasjons- og energisystemer, fremdrift og dekksmaskineri.

– Vi forstår utfordringene rederiene står overfor med å opprettholde cybersikkerhet over en 25-års operasjon av et skip, så vårt fokus er å etablere en grunnleggende cybersikkerhet for alle våre digitale produkter, sier Oscar Kallerdahl, Director for cybersikkerhet i divisjonen Automation & Control hos Kongsberg Maritime.

– Når det ble klart at disse nye forskriftene skulle tre i kraft, har vi jobbet tett med DNV for å prioritere produkter for Type Approval-sertifisering, sier han.

Ny ære av cybersikkerhet

I tillegg til å gi rederiene trygghet, vil Type Approval-sertifiseringen også være til fordel for verftene under design, integrasjon, installasjon og testing av Kongsberg Maritime-teknologi for nybygg og ombyggingsprosjekter. Når produktene allerede er forhåndstestet og samsvarer med cybersikkerhets-kravene, sparer det verftene tid i ingeniør- og testfasene.

Kallerdahl legger til: 

-Vi er i en ny æra av cybersikkerhet, og det er klart at rederier må være proaktive i å søke de mest motstandsdyktige og effektive sikkerhetstiltakene for å beskytte sine eiendeler mot økende og mer fiendtlige cybertrusler. Det er en prioritet for oss å håndtere risiko for våre kunder, og denne sertifiseringen setter en grunnleggende standard for våre produktteam i forståelse og implementering av de riktige sikkerhetsfunksjonene.

– Etter hvert som fartøyene blir stadig mer avhengige av digital teknologi og tilkobling, blir cybersikkerhet et nøkkeltema i maritim industri, og grunnleggende for å sikre trygg skipsfart, sier Jarle Coll Blomhoff, leder for Digital Ship Systems-seksjonen hos DNV Maritime.

– Vi er glade for å fortsette vårt nære samarbeid med Kongsberg Maritime om cybersikkerhet, som startet da vi først utviklet våre første DNV Cyber Secure-regler tilbake i 2017. Dette prosjektet demonstrerer deres pågående forpliktelse til å levere en full portefølje av systemer med en strategisk og uavhengig verifisert tilnærming til reduksjon av cyberrisiko, sier Blomhoff.