Historisk kompetansesamling for å styrke maritim utdanning og beredskap
Torsdag samlet ÅKP, Maritimt Forum Nordvest, Borgund og Ålesund videregående skoler, Fagskolen i Møre og Romsdal, Ocean Training og NTNU seg hos Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund for å fortelle hvordan de kan bidra til å styrke samarbeidet om den maritime næringen.
Campus Ålesund er allerede kjent som en ledende aktør innen maritim utdanning, forskning og næringsliv. Med et unikt samarbeid mellom akademia, forskning og verdensledende maritimt næringsliv, gir Ålesunds kompetansemiljø verdifulle fordeler til både studenter og bedrifter.
I en tid har samarbeidsmiljøet sett på hva de kan bidra med mer av inn mot Forsvarets Langtidsplan og den sivile sjøfartens behov i fremtidig rekruttering av maritimt personell.
Komplett maritimt studieløp
I den nye Langtidsplanen for Forsvaret, planlegges det blant annet for 1300 flere ansatte i Sjøforsvaret de neste årene, samtidig som det er et stort rekrutteringsbehov i den sivile sjøfarten.
I tillegg kan en stor flåtefornyelse forvente økt byggeaktivitet hos verftsindustrien i fylket og behov for fagarbeidere er stort også der.
– Derfor er en videreutvikling av Campus Ålesund med nå å inkludere også Borgund og Ålesund videregående skoler et viktig moment. Vi kan med dette tilby et komplett maritimt studieløp, nesten vegg i vegg. Og; vi har kapasitet til å ta inn flere, sier Britt Giske Andersen, prosjektleder for samarbeidet og daglig leder for Maritimt Forum Nordvest, i en pressemelding.
Historisk samarbeid
Torsdag denne uken samlet de seg; bedriftsklyngene ÅKP, Maritimt Forum Nordvest, Borgund og Ålesund videregående skoler, Fagskolen i Møre og Romsdal, Ocean Training AS og NTNU hos Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) for å fortelle hvordan de kan bidra til å styrke samarbeidet om maritim utdanning. –
– Målet er at vi skal gjøre mer av det vi er gode på og at samarbeidet for norsk kompetanse og beredskap skal bli en nasjonal ressurs for hele landet, sier Helene Hanken, rektor ved Fagskolen i Møre og Romsdal.
Gjennom samarbeidet mener partene at de kan:
Tilby skreddersydde studieløp med næringslivstilknytning.
Utdanne og samordne kandidater til både maritime og landbaserte posisjoner.
Styrke reservene gjennom resertifisering av erfarne fagfolk og sjøoffiserer.
Levere norske fagfolk i alle ledd av den maritime verdikjeden.
Være en samarbeidsarena mellom akademia, forsvar og næringsliv.
Kompetanseklynge for hele landet
Regjeringens «Veikart for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien» fremhever behovet for dialog med regionale aktører for å sikre tilgangen på kompetent personell.
– Ålesund, med sitt maritime kompetansesenter og NTNU-campus, er ideelt posisjonert til å utvikle nye utdanningsløp og skreddersy hurtigløp for etter- og videreutdanning. Gjennom dette samarbeidet kan vi være en sterk partner for forsvarssektoren, og ikke minst bidra til Norges nasjonale sikkerhet og beredskap, både lokalt og nasjonalt, heter det i pressemeldingen.
For å kunne levere på dette potensialet, er partene nå avhengige av at regjeringen omdisponerer midler slik at utdanningsinstitusjonene kan øke sine studieplasser.
– Vi er klare til å levere og styrke Norges maritime beredskap, men det krever at staten har et reelt ønske om å oppfylle Forsvarets langtidsplan, sier Anne Lise Sagen Major, viserektor ved NTNU.