- Kjernekraft handler om politisk vilje og aksept i befolkningen
CEO i Norges Kjernekraft, Jonny Hesthammer, tilbakeviser påstander om at tiden er langt fra inne for utnyttelse av kjernekraft.
- Jeg tror kjernekraft vil bidra til raskere grønn omstilling i Norge, samtidig som vi kan bevare naturen, stabilisere strømprisene og øke forsyningssikkerheten. Det er et paradoks at dagens regjering kjemper så hardt i mot energikilden som kan bidra til å løse utfordringene, ikke minst når det skal gjøres med private midler uten bruk av statlige subsidier, sier Jonny Hesthammer, CEO i Norges Kjernekraft, til Skipsrevyen.
Lørdag stilte han opp på NRKs Helgemorgen, med innledningen “Etter 50 år i dvale, har den norske kjernekraften våknet til live igjen”. Der fortalte han at han mente at Finnmark kan elektrifiseres med små kjernekraftverk i løpet av ti år, slik Polen har signert avtale om å ha på plass det første store kjernekraftverket og flere titalls små, modulære reaktorer i løpet av ti år.
- Har man en politisk vilje er det ingen problemer å få dette til. Vi må bare satse på det, sier han.
En del påstander som til stadighet gjentas
- Det er en del påstander som til stadighet gjentas om kjernekraft. I NRKs Helgemorgen, så ble noen av disse stående uimotsagt på grunn av tidsnød, og jeg spilte derfor inn en video hvor jeg fikk adressert dette, sier Hesthammer om videoen du kan se øverst i denne artikkelen.
Det var spesielt påstanden om at "eksperter" mener at kjernekraft ikke kan være på plass før 2040, der det ble vist til stortingsrepresentant til Institutt for energiteknikk, IFE.
- Men, påstanden innebærer ikke riktighet. Også IFE vil kunne bekrefte at teknologien, kunnskapen og lovverket finnes. Det handler om politisk vilje og aksept i befolkningen, sier Hesthammer.
- Vi har kunnskap, kompetanse, lovverk og regulativer
Norsk Kjernekraft skal bygge små, modulære reaktorer basert på lettvannsteknologi som verden har brukt i mange tiår.
- Vi har kunnskap, kompetanse, lovverk og regulativer for dette. Den første SMR basert på slik teknologi skal være på plass i Ontario i Canada allerede i 2028. Kort fortalt mangler regjeringens innvendinger mot kjernekraft godt nok grunnlag i fakta. Det blir bare påstander, som varierer etter hvert som de blir motbevist. Først var det sikkerhet, hvor solide rapporter fra EU og FN viser at kjernekraft er den tryggeste energikilden av alle. Dernest var det avfallshåndtering, hvor de samme rapportene viser at det er helt trygt å lagre avfallet dypt i undergrunnen.
I tillegg har Norge radioaktivt avfall fra driften av forskningsreaktorer, så Norge må ifølge Hesthammer bygge deponi enten vi har kjernekraft eller ikke.
- Derfor er det bra at Halden viser interesse for å ta hånd om det. Så kom motargumentet om at kjernekraft er dyrt, til tross for at private aktører vil bygge uten subsidier. I stedet vil regjeringen bygge havvind, hvor kostnadene og subsidiebehovet bare øker. Dernest kom innvendingene om at det tar for lang tid. Samtidig skal det satse nå på havvind som tar minst like lang tid. Regjeringen skal for eksempel satse på havbunnsmineraler fordi (ref. uttalelse fra Andreas Bjelland Eriksen) det grønne skiftet er ikke bare nå, og vi må tenke både kortsiktig og langsiktig. Det gjelder tydeligvis havbunnsmineraler og havvind, men ikke kjernekraft.
Frykt, politikk og konkurranse
Samtidig skal Polen, et land uten tidligere kjernekraft, bygge en rekke store og små kjernekraftverk som skal være på plass allerede i 2030-2033.
- Motargumentene varierer altså over tid, noe som gir meg en følelse av at dette handler om noe annet enn fakta. Det handler kanskje mer om frykt, politikk og konkurranse med havvindsatsingen.
Konsekvensen av regjeringens motstand mener Hesthammer er at det grønne skiftet vil ta lengre tid.
- Vi ser nå at de begynner å komme med uttalelser om at målene kanskje ikke nås. Det medfører unødvendige naturinngrep, høyere strømpriser og redusert forsyningssikkerhet. Dette er ekstremt alvorlig, og derfor er dette så viktig for meg. Det burde det også være for regjeringen, avslutter han.
Jonny Hesthammer er én av innlederne under Hurtigbåtkonferansen som pågår i Bergen onsdag og torsdag.