Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Åpner for elektronisk tinglysing av skip

Fra 1. januar 2024 ble det åpnet for elektronisk tinglysing av skip, som innebærer at man går fra gammeldagse papirsøknader til en heldigital og moderne skipsregistrering.

- Norge skal være en ledende sjøfartsnasjon, da må vi både trygge og utvikle den sterke maritime kompetansen og flåten vi har. I årene som kommer, skal næringen kutte utslipp og øke digitaliseringen. Elektronisk tinglysing er et godt skritt i riktig retning, det vil skape mer effektive og tilgjengelige tjenester som korter ned saksbehandlingstiden for både skipsfartsnæringen og Skipsregistrene, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth i en pressemelding.

Etter forslag fra regjeringen, har Stortinget vedtatt endringer i to lover: sjøloven og skipssikkerhetsloven. Endringene i sjøloven vil legge til rette for elektronisk tinglysing av skip og rettigheter i skip. Endringene i skipssikkerhetsloven vil gi Sjøfartsdirektoratet nye hjemler for å ilegge overtredelsesgebyr.

I dag foregår skipsregistrering hovedsakelig ved bruk av originale papirdokumenter. Lovendringen åpner for fullelektronisk og helautomatisk registrering av skip og rettigheter i skip i Norsk ordinært skipsregister (NOR), Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS), og Skipsbyggingsregisteret (BYGG). Endringen trer i kraft 1. januar 2024.

Fullelektronisk tinglysing vil være et tilbud som både næringen og privatpersoner kan benytte seg av. Det vil fortsatt være mulig å levere ethvert dokument til Skipsregistrene på papir.