Chris Jørgen K. Rødland, styreleder i Stiftelsen Neptun.

Skal dele ut tre millioner kroner

Første november er søknadsfristen til å søke om støtte fra Stiftelsen Neptun Bergen.

Publisert Sist oppdatert

– Stiftelsen Neptun kan i mange tilfeller være avgjørende for å fremme enkeltprosjekter eller organisasjoner som gjør en viktig jobb for bransjen, sier styreleder for Stiftelsen Neptun Bergen, Chris Jørgen K. Rødland, til Skipsrevyen.

Rødland ble nylig valgt som styreleder i organisasjonen.

– Jeg er glad for tilliten fra Bergen bystyre til å representere dem i styret og for å bli utnevnt som ny styreleder. Med min bakgrunn fra Maritime CleanTech har jeg fått erfare hvor viktig maritim bransje er for havbyen Bergen og havnasjonen Norge.

Tre millioner i støtte

Nå ønsker stiftelsen tips om prosjekter som kan skape engasjement og nyrekruttering til maritim sektor. Prosjektene kan få støtte på opptil tre millioner kroner årlig fra stiftelsen.

– Stiftelsens formål er å bidra til å styrke det maritime miljøet og engasjere seg i utviklingen av tilbud til personer og organisasjoner tilknyttet maritim sektor. Dette innebærer at stiftelsen kan gi støtte til maritime prosjekter og tiltak innen kompetanseutvikling, synlighet, informasjon og andre aktiviteter som kan gi positive ringvirkninger for Bergen og Bergensregionen, sier Rødland.

I dag støtter stiftelsen blant annet «Statsraad Lehmkuhl», PhD-studenter i shippingøkonomi ved HVL, Maritime CleanTech og sjømannsforeninger.

– Den aktøren som mottar mest støtte er likevel organisasjonen Maritime Bergen, som er nært knyttet til stiftelsen.

Fra hotell til finans

Stiftelsen Neptun Bergen ble opprettet i 1952 da Bergens Nye Sjømannshjem ble tatt i bruk for å tilby rimelig losji til sjøfolk. Bak stiftelsen sto Rederiforeningen, Sjømannsforeningen, Skipperforeningen og Bergen kommune.

Senere ble navnet endret til Hotell Neptun, hvor det ble gitt særskilt rabatt til sjøfolk som bodde på hotellet.

Med tiden ble behovet for et dedikert hotell for sjøfolk mindre, men hotellet ble drevet som vanlig i en årrekke. Stiftelsen drev hotellvirksomheten frem til 1999, da den ble utleid til Hurtigruten Hotels AS.

I 2008 overtok Bergen Hotell Gruppen leiekontrakten fra Hurtigruten, og hotelleiendommen ble solgt fra stiftelsen til Bergen Hotell Gruppen v/ Neptun Eiendom i april 2009.

Etter salget av hotellvirksomheten ble det besluttet at stiftelsens formål skulle utvides, og kapitalen fra salget skulle brukes til å "bidra til å styrke det maritime miljøet og engasjere seg i utviklingen av tilbud til personer og organisasjoner tilknyttet maritim virksomhet".