Aziz Merchant, executive vice president i Seatrium, Torbjørn Bringedal, daglig leder i LMG, Frank Hopen, administrerende direktør i Sevan, og Kristian Utkilen, daglig leder i Aragon.

Singapore-aktør etablerer grønt kompetansesenter i Bergen

Seatrium, det maritime industrikonsernet i Singapore, gir bergensselskapene Sevan, Aragon, og LMG Marin Seatrium «Centre of Excellence for Sustainable Solutions».

Publisert

Tirsdag åpnet det Singapore baserte selskapet Seatrium dørene til sitt nye kontor på Fantoft i Bergen. Her ble Sevan, LMG Marin og Aragon utpekt av det singaporske konsernet Seatrium som deres globale kompetansesenter for bærekraftige maritime løsninger.

Om Sevan, LMG Marin og Aragon

  • Sevan Deepwater Technology har kontorer på Fantoft og totalt 35 ansatte i Norge. Sevan er kanskje best kjent for sitt sylindriske plattformkonsept som blant annet anvendt for Goliat feltet oppe i Barentshavet, men teknologien utvikles også for flytende havvind, blå energiproduksjon og karbonfangstløsninger, for å nevne noen. Sevan utvikler løsninger for offshore flytere utover dette, og vil også være den som administrerer kompetansesenteret.
  • Aragon har også kontorer på Fantoft med sine 37 ansatte. Selskapet spesialiserer seg på offshore prosessteknologi med spisskompetanse på kryogeniske løsninger som flytende naturgass. Aragon har posisjonert seg godt mot det grønne maritime skiftet gjennom installasjon og igangkjøring av karbonfangstløsninger og produksjon av hydrogen på land. 
  • LMG Marin har kontorer i Solheimsviken med 40 ansatte. Selskapet spesialiserer seg på utvikling av skipsdesign med spisskompetanse på grønne løsninger. LMG har blant annet levert skipsdesign til den lokale batterifergen «Hjellestad» og til hydrogenfergen «Hydra» som operer i Ryfylke.

Senteret vil blant annet sette søkelys på karbonfangst, vindkraft, hydrogen, ammoniakk og andre grønne energibærere – og skal vise vei i retning av det grønne skiftet.

– Stort

– Det at et stort internasjonalt selskap velger å plassere en slik status på et selskap her i Norge, det er stort, sier Torbjørn Bringedal, daglig leder i LMG til Skipsrevyen.

Torbjørn Bringedal, daglig leder i LMG Marin.

Seatrium, som er en nylig sammenslåing av Sembcorp og Keppel sin maritime aktivitet er kanskje best kjent i Norge for sine leveranser inn til den norske olje & gass industrien, inkludert levering av skrog til produksjonsskipet Johan Castberg som nylig ble utrustet og ferdigstilt av Aker Solutions på Stord. Men det singaporske verftskonsernet har også levert andre produkter til Norske kunder, som for eksempel batterifergene Hella, Dragsvik og Leikanger til Norled.

– Felles initiativ

Norsk maritim- og offshoreindustri har bygget opp betydelig ekspertise innen bærekraftige løsninger, noe som har blitt lagt merke til i Singapore. 

Lanseringen av senteret videreutvikler det langvarige samarbeidet mellom norsk og singaporsk industri.

– Dette blir et felles initiativ hvor vi skal jobbe på et overordnet nivå med kundene her i Europa. De ønsker selvsagt at produktene skal bygges i Singapore, men vi i LMG kommer inn fra vår side med vår erfaring på alternative drivstoffer og grensesnittet mot fueling. Så for oss er det viktig at dette prosjektet forblir på Vestlandet, forteller Bringedal.

Lanseringen markerer også en ny æra for Sevan, som med sin satsing inkluderer flere løsninger for offshore produksjon og ny energi, og planlegger en ledende rolle i den globale energiomstillingen. Dette åpner dørene for nye forretningsmuligheter og sikrer selskapets fremtidige relevans i et marked som vektlegger renere energiløsninger.