Ny Radio Medico på Haukeland neste år
Norsk senter for maritim medisin (NSMM) holder til på Haukeland universitetssykehus, og er en institusjon med store ambisjoner. Best kjent blant sjøfolk er nok Radio Medico, en hotline for syke eller skadde sjøfolk langt fra nærmeste sykehus.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
– Vi ønsker å bygge ut Radio Medico til å bli verdensledende på sitt felt, sier Alf Magne Horneland, som er leder for senteret. – Vi regner med at den nye Radio Medico-sentralen blir tatt i bruk i løpet av første halvår 2011.
Norsk senter for maritim medisin er Norges nasjonale kompetansesenter for maritim medisin, med et svært allsidig ansvarsområde. I tillegg til at NSMM formidler kunnskap om maritim medisin til sjøfolk, fiskere, rederier, fartøyer, myndigheter og driver med forskning, utgir senteret i disse dager også en engelskspråklig lærebok i maritim medisin, verdens eneste i sitt slag.
– Vi driver undervisningsstøtte ved utdanning av sjøfolk, er kontaktpunktet for internasjonalt samarbeid innen maritim medisin og er medutgivere av International Maritime Health, verdens eneste engelskspråklige vitenskapelige tidsskrift på området, sier Horneland.
– Radio Medico, med direkte kontakt til vakthavende lege, er også underlagt NSMM sitt operative arbeid. Etter hvert skal vi også registrere forekomster av sykdom og skader blant sjøfolk, sier han. Under ulykken i Mexicogulfen leverte MSMM på meget kort varsel en helserisikovurdering for et norsk rederi som hadde skip der.
I slutten av august arrangerer NSMM en konferanse i Bergen om maritim telekommunikasjon, med vekt på integrert bruk av telekommunikasjon både for operasjonelle, tekniske, medisinske og sosiale formål.
– Den teknologiske utviklingen har gitt oss muligheter som med fordel kan utnyttes for å øke kvaliteten innenfor alle disse områdene, sier Horneland.
– Telemedisin på land handler om kommunikasjon mellom profesjonelle aktører i helsevesenet. Det er ikke tilfellet for Radio Medico.
– Styrmenn har et 44 timers langt kurs i maritim medisin. Det er den utdanningen de har for å være legens medhjelper ombord, både når det gjelder observasjon, undersøkelse og behandling, sier Horneland.
I dag finnes det flere muligheter for å effektivisere arbeidet. Telemedisinsk kommunikasjons-teknologi kan vær en viktig ressurs for Radio Medicos leger ved undersøkelse og behandling av pasienter ombord. Alle henvendelser til Radio Medico går gjennom Rogaland Radio, og mesteparten av henvendelsene kommer via satellitt-telefon.
– Også i fremtiden vil denne kommunikasjonskanalen være sentral for å etablere kontakt med Radio Medico, men med tiden vil legen kunne se og snakke med pasienten, høre lunge- og hjertelyder og kikke i hals og ører ved hjelp av nytt utstyr, sier Horneland.
Sanntidsovervåking av blodtrykk, hjerterytme og oksygenmetning kan bli aktuelt ved alvorlige sykdommer. Styrmannen kan instrueres og veiledes mens legen ser hva han gjør.
– Gjennom bruk av teknologi kan vi komme nærmere det høye målet i Maritime Labour Convention om at helsetjenesten for sjøfolk skal være så sammenlignbar som mulig med tjenesten på land. Vi ønsker at Norge, som en ledende sjøfartsnasjon, også skal være ledende på maritim medisin, sier Alf Magne Horneland.