Elsikkerhet til sjøs
Som landets største opplæringsinstitusjon innen elsikkerhet lanserer nå Trainor et spesialtilpasset kurs for mannskap på NIS- og NOR registrerte skip som arbeider på eller nær ved elektriske anlegg ombord på skip. – Et flott tiltak for maritim bransje, sier senioringeniør Espen Masvik i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Bruk av elektrisk fremdrift, økende automatisering og komplekse elektriske systemer innebærer at det elektriske anlegget betyr mer og mer for totalsikkerheten ombord. Senioringeniør Espen Masvik synes derfor det er positivt at Trainor tar sjøsikkerhet på alvor og har utviklet et spesialkurs innen elsikkerhet for mannskap som arbeider på eller nær ved skipets elektriske anlegg.
– DSB har som mål at sikkerheten ved det elektriske anlegget på maritime installasjoner blir bedre, sier Masvik.
Skipskompetanse
Også ved Trainor er de meget fornøyd med at e-læringskurset kan lanseres i januar. Geir Larsen forteller at kurset er rettet mot elektrofagfolk, maskinister, tele- og instrumentpersonell og automatikere ombord på skip, – altså alt mannskap som i sitt daglige arbeid kan bli utsatt for farer ved det elektriske anlegget, sier Larsen.
Han forteller at det har i en rekke år vært et myndighetskrav om årlig gjennomgang av FSE (Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg). – Men det kan virke som dette har vært generelt lite kjent, både i rederinæringen og blant mannskapet, sier Larsen og håper at kurset blir tatt godt imot.
Selv er han utdannet elektroingeniør og skipselektriker fra Sjøforsvaret og har tidligere erfaring som servicetekniker og inspektør på flyterigger og dykkerfartøy. Han vet at katastrofen kan være fatal ved uaktsom håndtering eller feil på det elektriske anlegget ombord. Spesielt på offshoreinstallasjoner og tankskip hvor eksplosjonsfaren er stor, men også ved havari som ofte skjer som følge av funksjonsfeil ved elektriske installasjoner.
– Kurset gir deltagerne økt kompetanse i hvordan jobbe trygt, riktig og sikkert på elektriske anlegg, bruk av batterier og hva man skal gjøre hvis ulykken er ute, sier Larsen.
Viktig samarbeid
Manusforfatter og produktansvarlig for e-læringskursene, Ranveig Morberg Eldevik, forteller at kurset er svært brukertilpasset og pedagogisk tilrettelagt, med tekst, lyd og bilder, animasjoner og videoer. Kurset er oppdelt i moduler med forskjellige temaer. Trainors kursadministrasjon autolagrer kontinuerlig, slik at alle oppgaver deltakerne har løst og alt lærestoff deltakerne har vært igjennom vil bli lagret.
– Kursdeltagerne trenger ingen datakunnskaper. Med pålogging av brukernavn og passord blir man faset gjennom, steg for steg, med lærestoff og oppgaver, forteller Eldevik.
Hun har lang fartstid innen elektrofaget og bakgrunn fra installasjon, skipsindustri, kraftproduksjon og offentlig forvaltning. Hun er utdannet elektromontør, har teknisk fagskole linje for elkraft, samt ingeniørutdanning i maritim elektroautomasjon. I tillegg har hun pedagogisk og samfunnsfaglig utdanning, med fordypning i teknologi og samfunn.
Eldevik forteller at i og med det er DSB som fører tilsyn med elektriske anlegg på skip med norsk flagg, har det vært naturlig å innhente ekspertise derfra. Under hele kursutviklingen har Trainor hatt konstruktiv dialog med DSB, noe hun mener har vært viktig og riktig.
– Vi er nå trygge på at kurset har et bra innhold som når målgruppen. Kurset kan gjennomføres world wide. Det eneste som kreves er pc og internettilgang, sier hun. – Våre tilsyn viser at kjennskapen til FSE ombord på norske skip er varierende, og vi ser derfor positivt på at det utvikles kurs som er lett tilgjengelig for de som arbeider ombord, avslutter Masvik.
Fakta om FSE 2011 skip – lavspenning og høyspenning
E-læringskurs med varighet på cirka seks timer, avsluttes med en test.
Faginnhold:
• Ansvar og konsekvenser av strømskader
• Ulykkeshendelser
• Planlegging
• Adgang
• Ulykkesberedskap og melderutiner
• Verneutstyr og måleinstrumenter
• Arbeid på frakoblet anlegg
• Arbeid nær ved spenningssatte deler
• Arbeid under spenning
• Tilsyn og lovbestemmelser
• Teoretisk førstehjelp med vekt på strømskader