Norske sjøfolk krever tiltak

Norsk Sjømannsforbund krever tiltak for å stoppe utviklingen med at norske sjøfolk blir byttet ut med utenlandsk arbeidskraft ombord på norske skip.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi vil kreve at norske myndigheter setter i verk tiltak mot at norsk arbeidskraft byttes ut med utenlandsk arbeidskraft på norske skip på norsk sokkel. Det sier leder av Norsk Sjømannsforbund Johnny Hansen til Skipsrevyen. Etter gårsdagens landsstyremøte ble det klart at forbundet nå vil kreve at myndighetene kommer med konkrete tiltak for å stoppe utviklingen. Et mandat for en utredning om denne problemstillingen er nå under arbeid  i Nærings- og fiskeridepartementet.

Krever like konkurransevilkår.

- Vi er spesielt bekymret for utviklingen i offshore, ferger og hurtigbåt, sier Hansen. Det må være mulig for norske myndigheter å sette krav til bemanningen ombord på norske skip på norsk sokkel. Alt vi ber om er like konkurransevilkår, sier Johnny Hansen. En norsk sjømann må ha en lønn som det går an å leve av i Norge. Vi bør også se på refusjonsordningen og nettolønnsordningen. Andre tiltak kan for eksempel også være å oppheve taket på refusjonsordningen og styrke nettolønnsordningen, avslutter Hansen.