Amerikansk interesse for skarpseilerne fra Tysnes
«Jåttseglarane» fra Tysnes ble kalt for The Norwegian Steam i Amerika. Det var skarpseilerne herfra som seilte regattaseierne hjem for styrtrike amerikanere. Nå vil Juan Corradi fra New York Yachtklubb lage utstillinger i Boston og New York og blest om “jåttseglarane” i USA.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Velbeslåtte engelskmenn og amerikanere konkurrerte sammen i verdens mest prestisjefylte regatta «Americas Cup» i 50 år fra 1887 til 1937. Vanderbilt og Lipton var to av de mest legendariske eierne av de flotte seilerne i den gjeveste «J-klassen» med seilyachter på over 120 fot.
Her finner vi båter som «Resolute,» «Rainbow,» «Enterprise,» «Yankee» og «Ranger». Engelskmennene vant aldri «The ugly mug» til deres store irritasjon og fortvilelse. Da dronning Victoria overvar en av regattane spurte hun håpefullt om hvem som ble nummer to? – Det er ingen nummer to!, ble det svart.
Hemmelig våpen!
Amerikanerne hadde imidlertid et hemmelig våpen! Jåttseglarane fra Tysnes! John Johnsen, Kjell Arthur Lunde, Turid Teigland, Hans Ole Dalland fra Tysnes er alle etterkommer etter skarpseilerne. – Her er far min, sier Hans Ole Dalland og peker på et av de berømte mannskapsbildene fra en av regattaene. Han var med på å vinne Americas Cup to ganger. Å være skarpseiler var en fulltidsbeskjeftigelse, og seilerne fra Tysnes var spesielt ettertraktet.
Maritimt blod i årene
Folk fra Tysnes hadde maritimt blod i årene. Først rodde de, så seilte de jekter til Nordland, så tok de hyre på båter over til USA. Engel Våge fra Tysnes var en av kapteinene om bord på seilbåtene som hyrte inn flere av mannskapene fra Tysnes. Selv flyttet han tilbake til Tysnes etter endt virke i USA. Det er i sjøboden hans som nå ligger som et flytende kulturminne midt i havnebassenget t Tysnes at ildsjeler, som flere er etterkommerne etter skarpseilerne, har satt i stand en utstilling om The Norwegian Steam. Her finnes båtmodeller, uniformer, frivaktsarbeider, fotodokumentasjon og dagboksnotater, for å nevne noe av det som utstillingen har å by på.
Trekker i trådene
Nå er amerikaneren med både argentinsk og italiensk blod i årene, Juan Corradi, i Norge på vegne av New York Yachtklubb for å sikre seg noen av klenodiene til låns for utstillingene som er under planlegging i Boston og New York. Det er Jan-Erik Sverre og Hans Ole Dalland som har trukket i trådene for å få samlet nøkkelpersonene i Tysnes. På det meste hadde 250 tysnesinger jobb som mannskaper om bord på båtene i Americas Cup. Mange av dem var i USA i flere år uten å komme hjem selv om de hadde familie hjemme i Norge på Tysnes .- Jeg møtte faren min først etter ni år, sier John Johnsen. Det var bare sånn det var i de tider. Mange norskamerikanere bidro med å sende hjem penger for å reise ungdomshuset på Tysnes. – Det var viktig for dem at ungdomshuset ble reist, sier Johnsen.