Utsnitt av sjøkart nr. 532 Storfjorden

Tryggere seiling rundt Spitsbergen

Nå er det mulig å seile gjennom Storfjorden, og dermed rundt hele Spitsbergen. 9. mai utga Kartverket to splitter nye sjøkart for Storfjorden på Svalbard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er sjømålt en korridor gjennom Storfjorden. Korridoren har en bredde på cirka 2,5 nautiske mil, og er tydelig merket i sjøkartene og i kartenes kildediagram.

Avdelingsdirektør Gudmund Jønsson i Kartverkets sjødivisjon.

– Korridoren er som en bred gate. På utsiden av gata er det kun sydd inn eksisterende data av ymse kvalitet. Det er viktig for Kartverket å få utgitt de områdene som er sjømålt med moderne metoder (multistråle-ekkolodd), og vi prioriterer etter dokumenterte brukerbehov, forteller avdelingsdirektør Gudmund Jønsson i Kartverkets sjødivisjon.

I tillegg til to nye sjøkart, utgis det også en ny utgave av eksisterende sjøkart for Storfjorden Nord

·        528 Storfjorden Sør. Isbukta – Kvalpynten (nytt kart)
·        532 Storfjorden. Kvalpynten – Agardhbukta (nytt kart)
·        533 Storfjorden Nord. Freemansundet – Heleysundet – Sørporten (ny utgave). Tidligere utgave fra 2013 er nå ugyldig.
De tre kartene inngår i Kartverkets hovedkartserie for Svalbard. Kartene trykkes ikke, men plottes på bestilling gjennom Print on Demand-tjenesten.
Korridorer er en god start

Kystverket har vært en viktig samarbeidspart for å få optimalisert sjømålingsarbeidet i Storfjorden, og lostjenesten er fornøyd med at det nå foreligger nye sjøkart for Øst-Svalbard:
– Dette er veldig bra! Korridorer er en forbedring og vi er glade for at de har kommet i sjøkartene. På sikt vil det være mulig å lose i området, mener Roy Arne Rotnes, losoldermann for Troms og Finnmark.
Under 25 prosent av farvannet rundt Svalbard er sjømålt med moderne metoder:
– Det er fortsatt enorme områder å kartlegge, særlig på nord- og østsiden av Svalbard. Men korridor-målinger er en god start. Samarbeidet med brukerne er avgjørende i Kartverkets jobb med å prioritere hvilke områder som skal kartlegges, forteller Jønsson.
– Hvorvidt man kan seile og lose i korridoren avhenger i stor grad av isforholdene, ikke bare om det er sjøkart i området. Aller helst skulle vi jo ønske at hele Storfjorden var kartlagt, sier losoldermann Rotnes.

Administrerende direktør Frigg Jørgensen i AECO.

Økt skipstrafikk

AECO (Associaiton of Arctic Expedition Cruise Operators), Kystverket og Kartverket har hatt flere møter for å diskutere fremdrift og samarbeid for sjøkartlegging og sjøkartproduksjon for Øst-Svalbard.
– Skipstrafikken øker i området, inkludert ekspedisjonscruisetrafikk, og det er forventet en ytterligere økning i årene som kommer.

Fakta om sjøkartene:

Hovedseriekart nummer 528, 532 og 533 dekker til sammen hele Storfjorden på Svalbard, fra Isbukta (nord for Sørkapp) til Freemansundet og Heleysundet i nord.

Kartenes målestokk er 1:100 000. Sjøkart nr. 533 Storfjorden Nord inneholder spesialer for Ormholet i målestokk 1:20 000 og Heleysundet i målestokk 1:50 000.

Alle de tre kartene er utgitt i Mercator projeksjon.

Sjøkartlegging med moderne metoder anses som et av de viktigste tiltakene for sjøsikkerheten, og det er derfor svært gledelig at Kartverkets sjødivisjon på relativt kort tid har vært i stand til å møte utviklingen på denne måten, sier administrerende direktør Frigg Jørgensen i AECO.