Tom Løwehr og Frode Støldal i Maritime Communications Partner.

Bringer den mobile revolusjonen til sjøs

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Vi er gode på kommunikasjon og planlegging og drifting i et maritimt miljø, det har vi gjort i mange år. Nå snakker vi om en tilsvarende infrastruktur til den vi har på land, men for en oljesektor som opererer til sjøs, sier Frode Støldal i Maritime Communications Partner.

Mobiloperatøren Maritime Communications Partner (MCP) skal bygge et LTE (4G)-nett på norsk kontinentalsokkel. Støldal som er nyansatt sjef i MCP, har bakgrunn som teknologidirektør i Telenor Norge der han har hatt ansvar for utbyggingen av det samme nettet til lands. Med seg på laget har han Tom Løwehr.

– Nå skal vi bruke våre erfaringer fra land til å bygge infrastruktur på sjøen. To tredjedeler av verden er dekket av sjø, så det er et stort marked, forklarer Støldal.

Og med det kommer vi inn på MCPs neste satsingsområder:

– Vi bygger LTE-riggen infrastruktur som skal dekke den norske kontinentalsokkelen. Vi har spektrum ute i Nordsjøen, altså rettigheter til å få sende radiobølger. Det er en frekvens som myndighetene eier. Nå ar vi har kjøpt rettighetene for de neste 30 år på den norske kontinentalsokkelen og tatt over basestasjoner, forklarer han videre.

Ruller 4G ut på havet

MCPs visjon er å bygge et sammenhengende LTE-datanett offshore. Ifølge Støldal vil du få den samme hastigheten på systemet til sjøs som du får på en 4G mobiltelefon i dag. Det vil muliggjøre langt bedre kommunikasjon mellom plattformer, rigger og supplybåter. Med unntak av plattformene, har disse nemlig en dyr og begrenset båndbredde over satellitt.

Tom Løwehr forklarer at man i dag har mer og mer undervannsinstallasjoner og fjernstyrte operasjoner.

­– Det er vel bare NSA som i dag produserer mer data enn oljebransjen. Du har båter som driver inspeksjon, de produserer enorme mengder data. Skal du sende det over satellitt er det dyrt, tregt og du sender alt til land hvor det blir analysert og sendt tilbake. Tanken er at man via det nye nettet skal kunne kommunisere mye mer direkte med de som er på plattformene, riggene og supplybåtene. Dette vil igjen effektivisere operasjonene og på sikt endre hele operasjonsmodellen. Båndbredde har endret flere industrier mye. MCPs visjon er at tilgjengelighet og båndbredde vil kunne gi helt nye muligheter. Det vil få offshore-industrien til å tenke annerledes enn i dag. Mange jobber som i dag gjøres til sjøs, vil kunne gjøres fra land i fremtiden til en helt annen kostnad.

– Mange spør. Hvordan tør dere gå inn i offshore nå som alle andre skjærer ned? Jo, vi er nødvendige. Vi er en forutsetning for at de skal klare det, svarer Tom Løwehr.

Samarbeider med Shell

MCP har gjort en avtale med Shell om å installere den første LTE-basestasjonen på den norske kontinentalsokkelen. MCPs basestasjon vil plasseres på Shells egen Draugen –plattform. Frode Støldal mener denne installasjonen vil legge grunnlaget for en ny måte å kommunisere på for dem som jobber på sokkelen.

– Vi er kjempefornøyd med den avtalen vi har fått i stand med Draugen og Shell. Vi setter opp den første 4G basestasjonen på den norske kontinentalsokkelen i desember sammen med dem, sier Støldal.

Han forteller videre at MCP i første omgang vil bygge dekning på de rutene hvor supplybåtene går.

– Vi har, via vår eier Telenor, 16 GSM-basestasjoner i dag på norsk sokkel. I dag går det fiber til disse basestasjonene. Vi vil bygge videre på denne infrastrukturen. I tillegg har vi et 10-talls supplybåter som har basestasjoner ombord. Der kombinerer vi GSM med landbaserte nett slik at man kan bruke det nettet som har dekning.

– Vi har en global ambisjon, lykkes vi her er vårt neste mål det asiatiske markedet hvor Telenor er veldig sterke i dag, avslutter Støldal.