20 nye millioner til kystberedskap
Regjeringen vil øke bevilgningene til Redningsselskapet med 20 millioner kroner på neste års statsbudsjett. Det kunngjorde fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete da de besøkte Redningsselskapet i Måløy tirsdag.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Bevilgningen fra Kyst- og fiskeridepartementet økes fra 56 millioner til 76 millioner kroner. Redningsselskapet vil bruke midlene til å styrke beredskapen med flere redningsskøyter og økt satsing på forebyggende arbeid.
– Det er svært gledelig at vår søknad om økt støtte til å møte de mange nye utfordringene langs kysten er blitt hørt. Alle politiske partier er nå enige om økt støtte til Redningsselskapet. Det gir den forutsigbarheten vi trenger for å drifte redningsskøytene i årene som kommer, sier president Nicolai Jarlsby i Redningsselskapet.
Fra 42 til 47 skøyter
Redningsselskapet har et mål om å kunne nå alle som trenger hjelp innen en time sør for Nord-Troms.
– I første omgang skal vi tette de hullene hvor beredskapen i dag er for dårlig, som i Harstad, Ålesund, Stord og ytterligere to steder. I dag har vi 42 skøyter. Med 47 redningsskøyter blir det enda tryggere å ferdes langs kysten vår for både fritidsfartøy og yrkesfartøy, understreker Jarlsby.
4 000 oppdrag i sommer
Redningsselskapets generalsekretær Rikke Lind forteller at redningsskøytene har hatt et rekordhøyt aktivitetsnivå i sommer med over 4000 oppdrag, inkludert enkelte alvorlige hendelser.
– Det er flott at nordmenn igjen bruker sjøen aktivt om sommeren. Samtidig vet vi at rundt 30 mennesker omkommer i fritidsbåtulykker hvert år. Vi tror økt beredskapskapasitet og ytterligere satsing på langsiktig forebygging vil kunne redusere dødsulykkene. Vi er her for båtfolket, og denne bevilgningen gjør at vi kan nå flere med både assistanse og mer akutt hjelp i tiden fremover, sier Rikke Lind.
Lind tror at nye redningsskøyter også vil aktivere enda flere frivillige til å jobbe for Redningsselskapet.
– Mange ønsker å bidra med sin innsats for en trygg og god kyst. Samhandlingen mellom redningsskøytene med faste ansatte og frivillige mannskaper, gjør at vi i Norge har en stor og unik bredde i beredskapen, understreker Lind.