Rekordår for Havila Shipping
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
2013 ble et rekordår for Havila Shipping. Driftsresultatet på 710 millioner kroner er det høyeste i selskapets historie, det samme er driftsinntektene på 1,44 milliarder. Det ble totalt signert nye kontrakter for 2,9 milliarder kroner gjennom året. Men en uheldig skattesak har lagt en demper på gleden.
Aldri før i sin 10-årige historie har Fosnavåg-rederiet seilt inn slike inntekter, og aldri før har selskapet hatt en så stor kontraktmasse som nå – til tross for at rederiet opererer færre skip nå enn i 2012 - 27 skip nå mot 28 skip i 2012.
Rederiet tegnet altså nye kontrakter for 2,9 milliarder kroner, som er ny rekord. Den høye andelen langsiktige kontrakter gjør at Havila har lagt et veldig godt grunnlag for et lønnsomt 2014.
Havila-sjef Njål Sævik er naturlig nok fornøyd med resultatene i 2013; – Jeg kan ikke være misfornøyd når vi setter rekorder over hele linjen. Vi har 830 medarbeidere som gjør en fantastisk jobb på sjø og land; vi har i tillegg en ny og topp moderne flåte. Etter å ha holdt et høyt tempo med nybygg de siste fem årene, har vi nå sagt at vi skal konsentrere oss om å forbedre driften av flåten. Målet er å komme så raskt som mulig tilbake i en posisjon der vi kan utdele utbytte til våre aksjonærer, understreker han.
Også investorene på Oslo børs har merket seg de forbedrede resultatene i Fosnavåg-rederiet: Selskapet er børsvinner det siste året blant Offshore-rederiene.
Den eneste skikkelige ergrelsen for Havila-sjefen er at skattemyndighetene mener selskapet har betalt 72 millioner for lite i skatt i forbindelse med noen tidligere skipssalg. Havila har av ”konservative grunner” valgt å ta hele dette beløpet på 2013-regnskapet, selv om de er uenige med skattemyndighetene og vil påklage vedtaket. Uten skattesaken ville resultatet før skatt ha vært omtrent 82 millioner kroner, mot i underkant av 10 slik det foreløpig ser ut.
– Hadde det ikke vært for dette, ville jeg også sagt meg fornøyd med årsresultatet for 2013. Vi mener at det er feil, men har likevel valgt å ta hele beløpet på regnskapsåret 2013, opplyser Sævik.