ERFA 2013: 40 år i maritim tjeneste
I februar 2013 er det 40 år siden ERFA-konferansen ble arrangert for første gang; etter initiativ av Norges Eksportråd. ERFA-konferansen er derfor, så vidt jeg vet, den lengstlevende nasjonale maritime konferansen i Norge, og er fortsatt «standing after all these years». Den første ERFA-konferansen, som den gang ble kalt «Skipsutstyrsleverandørenes erfaringskonferanse», fant sted i Oslo i februar 1973 med over 100 deltakere fra ca. 70 bedrifter fra hele landet. Undertegnede var så heldig å få være med på denne historiske hendelsen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Av Halvard Olafsen, tidl. leder av Norske Maritime Eksportører og nåværende styreleder i Maritim Industrihistorisk Forening.
«Ser deg i Sandefjord!»
Allerede året etter etableringen av konferansen flyttet den til Park Hotell i Sandefjord og alle forsto etter hvert hva man mente når man sa «ser deg i Sandefjord». Park Hotell huset ERFA-konferansen hele 20 ganger fram til og med 1992.
ERFA-konferansen, som i dag bare benevnes som ERFA, har en spennende, interessant og underholdende historie som fortjener å bli fortalt, men hvordan gjør man det?
I anledning jubileet for ERFA 25. gang i 1997, laget nå avdøde Gerhard M. Flåte og undertegnede et hefte som skulle være et tilbakeblikk fra starten i 1973. Vi trodde det skulle bli grei skuring.
Det ble betraktelig vanskeligere enn hva vi hadde tenkt oss. Lite, eller ingenting, var skrevet fra de første syv årene og tidligere deltakeres hukommelse var «variabel», for å si det sånn. Likevel ble det et jubileumsskrift som gjenspeilet ERFA, deltakere og hendelser gjennom denne perioden på en god måte.
Noen saker, hendelser og personer er det umulig å komme utenom i et kort historisk tilbakeblikk fra denne perioden:
De første konferansene var veldig interaktive med arbeidsgrupper med forskjellige temaer som skulle diskuteres og så legges fram i plenum. Mange nyttige ideer og muligheter ble der presentert, og «høylytt» og åpent diskutert – og jeg tør si at det var meget vellykket.
På ERFA-konferansen på Park Hotell i Sandefjord i 1984 ble den første 17-gruppen etablert av 17 norske skipsutstyrsprodusenter. Også andre samarbeidsprosjekter som hadde sin opprinnelse på konferansen er Norwegian Team Quality (TQ) i 1992 med fem deltakende utstyrsprodusenter, og prosjektet «Access Japan». Mange nyttige allianser ble også etablert på konferansen i denne perioden mellom leverandører, verft og rederiene. Rundt 1980 kom også offshoreindustrien inn på ERFA. På ERFA 1990 deltok også fiskerisiden.
«Persongalleriet» på ERFA i denne perioden var fullt av personligheter, både fra næringsliv, politikk og underholdning. Noen vil kanskje til og med hevde at det var mer «fargerikt» da enn i de senere årene. Det får nok bli opp til hver enkelt deltaker å avgjøre.
I en periode var innslaget av vestlendinger spesielt sterkt, representert ved den mangeårige konferanselederen, bergenseren Per Aarstad fra Eksportrådet og senere nok en bergenser Hans Erik Gjøvaag fra Frydenbø og TBL.
Som mangeårig ERFA deltaker Dagfinn Apenæs sier i et nylig intervju:
«Vi var ikke så mange deltagere den gangen, så da vi ble bedt om å reise oss og presentere oss kom min kollega i Norcontrol, kommandørkaptein Ole Egil Strupe, med følgende presentasjon: «God dag, mitt navn er Ole Egil Strupe. Jeg er østlending».
På underholdningssiden kunne ERFA i denne perioden skilte med bl.a. skuespiller Lasse Kolstad, kåsøren Herbjørn Sørbø, Odd Børretzen og Lars Martin Myhre, Hjallis og Rolv Wesenlund.
Av de mest profilerte politikerne som deltok i denne perioden nevner jeg tidl. Handels- og skipsfartsminister Kurt Mosbakk og tidl. Handels- og næringsminister Grete Knudsen. Uten å fornærme noen tør jeg likevel mene at den aller største personligheten i ERFAs historie, helt opp til i dag, nok har vært Mona Boug Kristiansen fra Leif Höegh & Co.
Gjennom 25 år, fram til og med 2004, «trollbandt» hun oss med sine kontraheringsutsikter, globale markedsanalyser og grafer. Historien har vist at det har vært en betydelig grad av treffsikkerhet i hennes analyser.
På båt
En av de mest sentrale personene på ERFA ble etter hvert bransjeansvarlig i Eksportrådet, Jan Spilleth: «Jeg begynte i Eksportrådet i 1988 og var med på min første ERFA i 1989, da jeg også formelt overtok ansvaret for program og arrangement.»
Det var også på Jan sitt initiativ at ERFA, i samråd med programkomiteen, i 1993 dro til sjøs, med gamle «Kronprins Harald» t/r Oslo-Kiel. Jeg spør Jan hvorfor han valgte å flytte konferansen til Kielfergen:
«Grunnen var enkel – foredragsholderne reise igjen så snart de hadde avlevert sine innlegg, slik at vi ikke fikk sosialisert særlig med dem. På Kielfergen oppnådde vi en helt annen intim sfære, ”captive audience”, ettersom foredragsholderne måtte være med på minst en felles middag/kveld. Noen returnerte med fly fra Kiel/Hamburg, mens andre ble med begge veier. Dette ble satt stor pris på av våre deltakere. I tillegg inviterte vi ofte tyske/danske foredragsholdere (rederier/konsulenter) ombord under landligge i Kiel, eller vi hadde bedriftsbesøk (Kieler Howaldtswerke, MAK, etc.). Vi mistet i alle fall ikke deltakere på båt-turene, noe som varierte kraftig fra år til år i Sandefjord»
Fra og med 1996 fikk nettverksorganisasjonen Norske Maritime Eksportører (NME), som fra etableringen i mars 1995 hadde sitt sekretariat i Eksportrådet, innflytelse på programinnholdet på ERFA.
Jan Spilleth hadde hovedansvaret for gjennomføringen av ERFA hele ni ganger fram til og med i 1997. I 1998 reise Jan til Shanghai for å jobbe for «Nye 17-gruppen».
«Eldrebølgen» blant tidligere deltakere kjenner nok mer av historien i denne viktige perioden og jeg vil sterkt anbefale «skårunger» og andre som er interessert i vår fortelling om perioden fra 1973 - 1997 å laste denne ned fra Maritim Industrihistorisk Forenings hjemmesider - www.mihf.no . Det kan være nyttig for noen og enhver.
Etter 25 ganger var vi alle enige om at ERFA var kommet for å bli, og man var naturlig nok opptatt av hvordan ERFA ville utvikle seg videre.
En liten tur til Bergen
I 1998 overtok undertegnede ansvaret for ERFA og av programmessige grunner valgte vi å legge ERFA 1998 til Bergen i lokalene til Bergens Rederiforening. Aldri før eller senere har ERFA hatt større deltakelse.
Over 150 deltakere trosset tåke og regn over store deler av Øst- og Vestlandet for å høre representanter fra rederisiden, skipskonsulentene, verftene, utstyrsleverandørene, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene – og ikke minst Torgeir Reves innlegg «Hvordan kan rederiene og utstyrsprodusentene styrke sine markedsposisjoner gjennom et nærmere samarbeid?»
De etterfølgende innleggene om NME, Nye 17-gruppen, Hurtigbåtforum og Kystfiskegruppen ga forhåpentligvis noen svar på akkurat det.
……og så bar det til sjøs igjen!
I 1999 var ERFA tilbake på båt; denne gang på «Prinsesse Ragnhild» t/r Kiel. Det er ikke mulig i denne sammenheng å gå i detalj om det faglige programmet på de forskjellige konferansene fram til 40-års jubileet, men noe vil jeg allikevel trekke fram:
Jeg har nevnt dette før i artikkelen, men må bare nevne igjen: «Globale markedsbetraktninger, skip» ved Mona Boug Kristiansen, markedsanalytiker hos Leif Höegh & Co. ASA.
Steinar Andersen, adm.dir., Maritime Protection AS, sier:
«Et minne som desidert peker seg ut er Mona sine årlige analytiske vurderinger og synspunkter på fremtiden innen norsk skipsfart. Det var utrolig interessante foredrag, der treffpunktene flere ganger var nær en ”innertier”.
Med fare for å bli helt panegyrisk er det bare å tillegge at man kan bli rent lyrisk av å erindre hennes fantastiske evne til å fortelle og engasjere deltakerne.
Per Engeset, direktør hos RS Platou Offshore AS ga oss også gjennom en del år flotte «Globale markedsbetraktninger, offshore».
Dette er ERFAs mest tradisjonsrike programposter, som i de senere årene samlet har blitt presentert av RS Platou Offshore AS, ved bl.a. Jørn Bakkelund, på en fremragende måte.
I februar 1999, etter ERFA det året, ble Norske Maritime Eksportører (NME) stiftet som selvstendig juridisk forening registrert i Brønnøysund. Foreningen overtok dermed også det hele og fulle ansvar for ERFA fra og med ERFA2000, og undertegnede har vært så heldig å få hatt ansvaret for konferansen fram til og med 2009.
På ERFA2001 var interessen rundt gjenkjøp i forbindelse med «fregattprosjektet» stor, og jeg er ikke sikker på at statssekretær Øystein Singsaas ga de helt «store» opplysende svar til en engasjert forsamling!
Innovasjon og utviklingen internasjonalt og nasjonalt når det gjelder skipsdesign og skipstyper har hele tiden vært viktige tema på ERFA. Der har vært representanter fra norske og utenlandske skipsdesignere, verft og rederier som på forskjellige måter har bidratt til utviklingen av deltakernes kreativitet og kunnskap i internasjonalt salg og markedsføring av utstyr og tjenester til verft og rederier.
Offshore har etter hvert blitt et viktig tema på ERFA.
Jeg spør Per Helgeland, Tranberg AS om hvilke forventninger han har hatt og har til ERFA?
«Jeg har deltatt i mange år på ERFA og har alltid hatt forventninger om at jeg hver gang skulle få litt påfyll på både den faglige/markedsmessige biten og ikke minst den sosiale delen. Jeg har sett frem til å få bli litt oppdatert på hva som skjer i de forskjellige markedene. Spesielt delen som omhandler hva som skal bygges og hvor det skal bygges nye skip. Den sosiale biten av ERFA er en viktig del av arrangementet. Her får en snakket med andre i bransjen og ikke minst utvekslet informasjon. ERFA har for meg vært et årlig arrangement som jeg alltid har sett frem til å delta på.»
ERFA har også vært et forum for dialog mellom myndigheter og næringen. Det er ganske delte meninger om deltakelse fra våre myndigheter og hvilken nytte dette har eller har hatt. På spørsmål om dette fortsatt skal være noe for ERFA, sier en mangeårig deltaker:
«Det har jeg ingen tro på at vil være den store hit’en. På en slik samling blir vi for få og med for liten tyngde.»
Jeg tror personlig at deltakerne har hatt varierende utbytte av politikernes presentasjoner, og mener at Steinar Andersen, Maritime Protection AS har et viktig poeng når han sier:
«Ikke absolutt. Men man bør involvere politikere/byråkrater til våre meningsutvekslinger da fremtiden vår gjerne er preget av politiske beslutninger der det er viktig med innflytelse fra bransjen.»
Jeg kommer ikke utenom å nevne konferansens fremste konferanseleder, Asle B. Strønen, redaktør i Skipsrevyen. Asle ledet konferansen på en faglig kunnskapsrik og profesjonell måte i ti år fra 2000 til og med 2009. Vi har også grunn til å takke Asle for de påfølgende reportasjene fra ERFA i Skipsrevyen. Fra 2010 og fram til i dag har den erfarne NRK kommentator Frode Stang ledet konferansen.
Det ble etter hvert krevende å få de «store gutta og jentene» fra norsk maritim næring til å delta på en 2 ½ dags konferanse t/r Kiel, og i 2003 feiret ERFA 30-års jubileum om bord på «Pearl of Scandinavia» t/r København. «Danskebåten» ankommer kai tidlig morgen og forlater ikke Oslo før kl. 17:00. På denne måten ble det mulig å gjennomføre en full konferanse fra kl. 10:30 slik at foredragsholdere, politikere eller andre deltakere kunne være med på konferansen uten å måtte bli med t/r København. Dette virket ganske bra og ble gjentatt i 2004.
I 2005 bare «måtte» vi bare legge ERFA til Color Line sitt nye flaggskip «Color Fantasy». «Vi mistet jomfruturen, men var med på den neste. Dessverre måtte vi fordele oss på to restauranter under middagene da ingen av restaurantene ombord hadde plass til oss alle i «lukket selskap». Restaurantene lå imidlertid rett ved siden av hverandre og vår eminente toastmaster og storyteller Arill Riise fløy som en strikk mellom restaurantene med mikrofonen i hånda. Det gikk veldig greit unntatt under allsangen da det ble særdeles vanskelig å starte samtidig og synge samme melodi»
Noen syntes ERFA burde ta avskjed med gamle «Kronprins Harald» på en av dens siste turer på en skikkelig måte. Den aller siste ERFA på denne «ærverdige skute» ble således feiret etter gode «Erfatradisjoner» på ERFA2006.
Fordelene med konferanse på «danskebåten» var at man enklere kunne få topp foredragsholdere, mens ulempen var at noen av disse ikke ble med videre og deltok i den viktige «sosiale sammenheng». Dette førte naturlig nok til diskusjoner blant deltakere og i programkomiteene.
Det ble derfor bestemt at ERFA skulle alternere mellom «danskebåt» og land annethvert år, slik at ERFA i dag har vært arrangert på båt i 2007, 2009 og 2011 og i Oslo 2008, i Son i 2010 og på Holmen Fjordhotell 2012. I 2013 er vi igjen tilbake på «danskebåten».
Erfaringsutveksling
Jeg har nok de aller fleste med meg når jeg sier at utveksling av informasjon og erfaringer mellom deltakerne, både i plenum og «munn-til-munn», har vært og fortsatt er ERFAs aller viktigste programinnhold.
ERFA var lenge «veteranenes» forum og det sier mye om konferansen – og menneskene – at disse kom igjen, år etter år. De senere årene har ERFA heldigvis hatt en fin økning av yngre mennesker, noe som vi også ser skjer ute i bedriftene.
En av de yngre deltakerne som nå har deltatt på ERFA et par ganger sa til meg at «jeg har ikke så veldig lang erfaring fra markedene eller bransjen og det har derfor vært veldig nyttig – og ikke minst en stor opplevelse – å få være sammen med de eldre (!) og høre om deres opplevelser og ta del i deres erfaringer».
Jeg tar sjansen på å la Per Helgeland, Tranberg AS, uttale seg på alles vegne: «Erfaringsutveksling blant medlemmene er utrolig viktig. Det er alltid noe som dukker opp som du ikke visste noe om. Noen bedrifter er tidlig inne i nybyggingsfasen og får vite saker tidligere enn andre som kommer inn på et senere tidspunkt. Denne møteplassen har i alle år vært en viktig møteplass i bransjen , noe jeg håper at den blir også i fremtiden.
Foredrag som inneholder informasjon om hva som skjer i de forskjellige markedene er alltid interessante. Også foredrag om hvor er vi og hva skjer fremover? Erfaringsutveksling fra andre firma er også en type foredrag som jeg setter stor pris på. Det går fint an å lære av hva de andre har gjort.»
Sosialt samvær, gode minner og taleføre mennesker
«Det er i de uformelle sammenhengene man får nærmere kontakt og blir bedre kjent med hverandre og får ta del i andres erfaringer, og det er disse kontaktene som er med på å forme din egen strategi».
Denne uttalelsen fra en av de tidlige og mangeårige deltakerne er kanskje det mest illustrerende «mantra» som best beskriver hele grunnidèen med ERFA.
Historiene og opplevelsene på det “sosiale plan” har vært gode og mange. Ikke alle av faglig karakter.
Ikke alle skal, eller kan, nevnes her, men det ville vært utenkelig at mer enn 100 mennesker fra skipsutstyrsindustrien skulle møtes uten at det også ble lystig.
Det er vanskelig ikke å fortelle om den gangen i Sandefjord det var så mange mennesker på rommet til Olsen at noen måtte sitte på badekarkanten med bena i badekaret. En av deltakerne fant ut at han skulle stå på toalettet for å få bedre oversikt. Det var bare det at han overså at lokket ikke var lagt ned! Sånt gjør inntrykk!
Noen husker også godt tradisjonen med forfriskninger på bassengkanten som var «sponset» av Eksportfinans, og som avsluttet første dag av konferansen. Veldig sosialt og festlig da en av deltakerne ramlet uti bassenget med dressen på. Det ble sagt at det var et uhell.
I 1993 flyttet ERFA som nevnt fra Sandefjord og mønstret om bord i «Kronprins Harald». Dagfinn Apenæs, ex Phontech erindrer:
«I 1993 dro vi til sjøs med «gamle» Kronprins Harald i et jævla vær. Den polske fergen M/S “Jan Hewelius” gikk rundt ved Ystad og flere omkom. Vi var nok godt over 100 deltagere og jeg husker godt ansiktene på servitørene da vi alle hadde satt oss og det var max 30 som var oppegående. De hadde allerede åpnet minst 50 rødvinsflasker og sjefskelneren var helt klar: «Ja karer, her er det bare å stå på» Vi sto veldig på den kvelden, og gjorde vårt beste for å tilfredsstille sjefskelneren. Det samme gjaldt «avec» bordet. Dagen etter var det stille i Kiel!»
På ERFA har også flere kjente underholdere deltatt. Den mest kjente, og en av de aller morsomste, var nok Eddie Skoller som under lunsjen på Hotel d`Angleterre i København i 2009 ga oss sang, musikk og «stand-up» av verdensklasse. Eddie trivdes så godt sammen med «the enemy» at han holdt på mer enn en halv time lenger enn showet egentlig var. Det sier også mye om deltakerne på ERFA.
En av de mest «bemerkelsesverdige» toastmastere vi har hatt på ERFA tror jeg nesten må være trubaduren og hukommelsesfenomenet Henry Bjånesø i Bergen i 1998. Under aperitifen før middagen håndhilste han på alle de 130 gjestene og presenterte seg for disse med navn, og så veloppdragne som alle i maritim industri er, presenterte selvfølgelig alle seg med sine navn.
Etter sang av Henry, og oss andre (sammen!), jeg mener det var under desserten, ble Henry bemerkelsesverdig i høyeste potens. Han tok for seg hver eneste deltaker, bord for bord, ba vedkommende reise seg og sa så personens fulle navn. En av deltakerne, som hadde vært ute et ærend, kom inn i løpet av seansen og Henry pekte mot ham og sa «bare kom og sett deg Terje»!
Alle ble ropt opp av Henry etter hvert, unntatt Frank Robertsen, som satt ved siden av meg.
Henry gjorde klart for å avslutte med en sang, da han plutselig pekte på Frank og sa; «beklager at jeg glemte deg Frank». Sånt gjør et uutslettelig inntrykk. Det ble sagt at Henry kunne huske 400 navn etter bare å ha håndhilst på disse.
En annen som også må nevnes er Kåre Haddal fra Jets AS, som på ERFA 2000 presenterte sin egen ERFA-sang som ble sunget unisont til stor applaus.
«Jeg vil heller aldri glemme teatergruppen fra Ålesund (Teaterfabrikken) som «overtok» for serveringspersonalet under middagen om bord på vei til København. I starten trodde jeg faktisk de var ansatt, men oppførselen deres og kommentarene underveis avslørte jo at jeg var lurt. Topp underholdning – noe av det beste i ERFA’s historie», sier Erling Riisnæs, IMI AS.
ERFA har også «avslørt» mange gode fortellertalenter blant deltakerne opp gjennom årene. Under middagene tør folk opp og inspireres av hverandre og den ene gode historien, og kanskje noen mindre gode, kommer «trillende som erter av en sekk». Her driter alle, eller ingen, seg ut.
Ledsagere – dvs. ektefeller eller kjærester – har fått «lov» til å være med på ERFA i mange år «uten at det har satt en demper på stemningen», som en av deltakerne sa. Og hvorfor skulle det det? Gutta slapp i alle fall å danse med hverandre!
Som en av de mest erfarne ERFA-ledsagere, Gro Riisnæs, IMI AS sier:
«ERFA er topp sosialt, masse hyggelige mennesker. Kos å bli kjent med folk i en annen setting, men «utenom jobb». Trivelige og gode dansere (Halvard J). Fin underholdning og mange «gode» vitser og historier. Folk er positive, ikke stresset, så det har alltid vært avslappende. Jeg har følt meg som «en av gutta». Kjempegodt mottatt av alle» (Skribenten bare måtte ta med alt!)
ERFA hedersbevisninger
ERFA har også sine hedersbevisninger; ERFA Award og ERFA Ankerorden. Dette er hedersbevisninger som gis til personer for deres innsats for styrking av samarbeidet innen norsk maritim industri generelt og maritim utstyrsindustri spesielt.
Før ERFA 2013 har 24 personer mottatt ERFA Award og 11 personer ERFA Ankerorden, siste er ERFAs høyeste hedersbevisning.
Så helt til slutt
Det er veldig mye mer å fortelle om og fra ERFA gjennom 40 år, men nå nærmer jeg meg slutten på denne fortellingen i denne sammenheng. Hvis du følger med på www.maritimindustrihistorie.no så vil du kanskje etterhvert kunne lese mer om historien og også få se bilder. Følg med, følg med!
Jeg vil gjerne avslutte denne fortellingen om «historien om ERFA» med noen «statements» fra noen av deltakerne på ERFA:
Per Sverre Nielsen, Scanrope AS:
«For meg er ERFA å bygge nettverk og ha det sosialt. Faglig påfyll er selvfølgelig bra, men nettverket er det viktigste».
Per Helgeland, Tranberg AS:
«Gode minner fra ERFA er det mange av. Bransjen er jo relativt liten og oversiktlig slik at det er lett å bli kjent med mange mennesker som jobber i det samme markedet. De sosiale middagene om bord på båten eller lunsjer i København både med og uten underholdning har alle sammen vært av det gode slaget. Det spleiser folk sammen på en meget fin måte. Tiden med Arild Riise som toastmaster går over i historien som noen av de beste. Han er en fantastisk historieforteller»
Ingen som har deltatt på ERFA sammen med Per Helgeland kan glemme hans fabelaktige (for ikke å si «fabelaktive») fortellerevne og gode historier. Noen av de mest kjente er verdt å høre gang etter gang, og jeg er helt sikker på at noen blir servert også på jubileumsmiddagen for ERFA 40 år.
Fra en av de aller første ERFA, antagelig i 1975, erindrer Dagfinn Apenæs: «Husker Parley Augustsson og Mona (Boug Kristiansen) hadde en fresk diskusjon i plenum, men ikke verre enn at de danset kinn mot kinn om kvelden.» (De som ikke kjenner til Parley Augustsson får heller «google» ham)
Sier mye om kameratskapet som var, og er, en viktig del av det norske maritime miljøet!
«Dyrking av personlige og bedriftsmessige relasjoner er viktigst for meg under konferansen», sier Dagny Astrup, Eksportfinans/Eksportkredit, som har deltatt på ERFA i mange år. «Det største utbyttet for meg er å treffe kundene og høre hva de er opptatt av. De foredragene jeg syns er mest interessante er markedsbetraktninger på generell basis og erfaringer fra medlemmene».
Gunhild Gaarder Kjørstad, Innovasjon Norge/Eksportrådet:
«Vel – du spør om ERFA – jeg var jo med noen ganger, før NME flyttet ut av Eksportrådet - men det er godt over 10 år siden såvidt jeg kan huske tilbake. Tror derfor at det har rent så mye vann i bekken, i hvertfall i min – at jeg ikke kan gi deg noen detaljert tilbakemelding.
Imidlertid – sett og kort oppsummert fra min side: ERFA var jo i alle årene – fra Per Aarstad i Norges Eksportråd i starten og inntil i dag, et samlingspunkt av uvurderlig betydning for skipsutstyrsbransjen. Det samlet næringen som sådan med den verdifulle nettverksbygging det ga og gir. I tillegg til det sosiale gir ERFA en unik anledning til å samle alle med felles interesser.
Spesielt interessant var det å få presentert suksesshistorier fra og om bedrifter og nettverk for om mulig å initiere andre og lignende samarbeidsprosjekter».
Erling Riisnæs, IMI AS:
«Det spesielle med ERFA er vel egentlig det unike med å få lov til å være med i et cluster av supplerende og delvis konkurrerende fagfolk som både byr på seg selv og ikke er redd for å dele erfaringer med andre likesinnede»
Per S. Vadseth, Ex. SPERRE, Hydraulik Brattvaag, Kværner Fodema og Vadseth Consulting:
«I de tidlige årene da vi hadde med rederstanden med sine inspektører og tekniske personell, var dette noe av det jeg husker best og som ga oss som leverandører veldig mye. Rederienes inspektører, innkjøpere og teknisk personell ga oss nærmest en ”kokebok” om hvorledes vi som leverandører skulle ”oppføre oss”, da både overfor dem og vertene som hadde nybygningsprosjekt. På denne måten hjalp de oss til å komme med i rederienes Makers List, som jo var en must i disse tidlige årene da norske rederier også begynte å bygge i Japan og Korea m.m. i Asia»
Ole Henæs, NME:
«Mitt syn på ERFA, nokså kortfattet, er at ERFA skal omhandle det industrien til enhver tid er opptatt av. Det betyr at det enkelte ganger kan være fokus på storpolitikk (hva skjer i relasjonene våre til store land som Brasil og Kina), mens fokus andre ganger kan være samarbeid mellom organisasjonene her hjemme til beste for industrien. Jeg tenker også at et tilbakevendende punkt må være erfaringslæring, noe som jeg også mener er grunnlaget for suksessen til den maritime klyngen vi er en del av; gi og få, dele og lytte. Med andre ord må ERFA være like fleksibel som vi og våre medlemmer er til våre globale markeder. Men alltid, hver gang, skal ERFA være en møteplass, samlingspunkt og kanskje aller viktigst: Vennskap!»
Halvard Olafsen, «skribenten»:
«Gjennom historien har ERFA tatt for seg mange viktige temaer og jeg mener at ERFA også har greid å være tidsaktuell gjennom det meste av sin historie. Mange kjente personer fra næringen, markedene og myndighetene har bidratt.
Det er likevel ingen tvil om at følgende uttalelse fra en av deltakerne om at «det er i de uformelle sammenhengende man får nærmere kontakt og blir bedre kjent med hverandre og får ta del i andres erfaringer, og det er disse kontaktene som er med på å forme din egen strategi» er det som går igjen hos alle jeg har snakket med i forbindelse med denne artikkelen – og gjennom mine mange år som deltaker på ERFA og som står fram som den viktigst årsaken til at folk deltar på ERFA år etter år, også i dag med alle nye sosiale media.
Det har vært veldig givende og interessant å få lov til å fortelle noe av ERFAs historie her i Skipsrevyens spalter. Det har også gitt meg anledning til å snakke med «gamle» venner og få ta del i deres minner. Takk til dem. Håper dere har fått et innblikk i denne «Magical History Tour» og gratulerer ERFA med 40 års jubileet!