Næringsminister Monica Mæland (H) døpte verdens første nullutslipps, batteridrevne bilferge. Ferga heter Ampere og ble døpt i Omastrand (Fjellstrand verft). Her er Mæland sammen med Tuva Tvedterås Fagervik (11) og skipsfører Steinar Johnsen. Foto: Trond VIKEN, nfd

70 millioner kroner til klimavennlige skip

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En ny støtteordning skal sette fart på utviklingen av miljøvennlig energiteknologi. 70 millioner kroner skal gå til klimavennlige skip.

- Gjennom denne ordningen vil vi bidra til at bedriftene får mer miljøvennlig teknologi ut på markedet, og at de skaper flere grønne arbeidsplasser, sier næringsminister Monica Mæland.

Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova lanserer nå en ny ordning for utvikling av miljøvennlig teknologi, Pilot-E. Den første utlysningen er på 70 millioner kroner. Pengene i denne runden skal gå til aktører som ønsker å utvikle nye løsninger for utslippsfri maritim transport.

- Grønn skipsfart er fremtiden for sjøfartsnasjonen Norge. Det er bra for klimaet, og vil styrke næringens konkurransekraft, sier Mæland.

Ferjesambandene er viktige aktører for å innføre ny miljøvennlig teknologi. Rundt 70 ferjesamband med 100 ferjer skal lyses ut og settes i drift i løpet av de nærmeste årene. Mange av disse anbudene vil komme til å stille krav til reduserte klimagassutslipp. Det forventes derfor stor etterspørsel etter nullutslippsfartøy de nærmeste årene.

Banebrytende ideer

Målet med Pilot-E er at helt nye produkter og tjenester innenfor miljøvennlig energiteknologi skal bli utviklet og tatt i bruk.

– Her er vi ute etter de virkelig banebrytende ideene, ikke de som bare forbedrer eksisterende teknologi. Pilot-E blir et viktig verktøy for oss i omstillingen og arbeidet med bærekraftige løsninger, sier adm. direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Pilot-E er et finansieringstilbud til næringslivet. Gjennom ordningen vil aktørene følges tett opp fra idé til marked. De vil blant annet få en egen mentor med spisskompetanse som følger prosjektet.

– Vi jobber for å bli stadig mer brukervennlige. Næringslivet har etterspurt en tettere samordning av de ulike aktørene i virkemiddelapparatet. Her vil de møte oss med én stemme, sier adm. direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.

Prøveordning

Første utlysning åpner høsten 2016, Forskningsrådet og Innovasjon Norge har i denne omgangen satt av til sammen 70 millioner kroner, som blir supplert med en fleksibel ramme fra Enova. Første runde er et prøveprosjekt for å teste ut hvor godt ordningen fungerer i praksis, og om det skal gjøres grep for å forbedre ordningen. Temaene for utlysningene kan variere fra år til år.

– På veien mot lavutslippssamfunnet trenger Norge nye løsninger som kan øke verdiskapingen, bedre forsyningssikkerheten og redusere miljøbelastningen. Da er vi avhengig av at flere gode ideer blir utviklet og at de tas raskt i bruk i markedet. Det skal Pilot-E bidra til, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova. Kilde: Nærings-og fiskeridepartementet