Dødsdømt kjemikalietankrederi benådet
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det mer eller mindre dødsdømte børsnoterte kjemikalietankrederiet Eitzen Chemical ASA i Oslo får nye eiere. Hovedbankforbindelsen Nordea Bank har solgt sine lån på 230 millioner dollar. Sju andre banker som var med i lånesyndikatene for å redde Eitzen Chemical, har også solgt sine lån. I alt er gjeld for rundt en halv milliard US-dollar kommet på andre hender. Kjøperne hevdes å være fond med basis i USA.
Ifølge Lloyd’s List Intelligence solgte Nordea seg ut av det hardt rammede Oslo-rederiet til 84 prosent av lånenes pålydende. Handelen skal ha vært formidlet av Citigroup. Flere fond skal ha betalt opptil 90 prosent av pålydende for å overta gjeld, melder Dagens Næringsliv.
Styreleder i rederiet, Aage Figenschou, bekrefter overfor DN at Nordea har solgt seg ut. Han opplyser til avisen at kun to av de opprinnelig ti lånebankene er igjen på långiversiden. Der rederiet tidligere hadde ti banker, er bankgjelden på 700 millioner dollar nå fordelt på 15 forskjellige aktører, hvorav 12 fond i tillegg til Goldman Sachs og to av de opprinnelige bankene, svenske SEB og tyske DVB.
Stolt-Nielsen på banen
Kjemikalietankrederiet Stolt-Nielsen var i en periode interessert i å kjøpe Eitzen Chemical, men ifølge DN var prisen som ble forlangt i stiveste laget. Stolt-Nielsen er nå atter verdens største kjemikalietankrederi etter å ha blitt distansert til andreplassen av Odfjell SE i Bergen noen tidligere år.
Så vidt Skipsrevyen kjenner at har Odfjell SE ikke vært blant dem som vurderte å kjøpe Eitzen Chemical.
Ved utgangen av september i fjor hadde Eitzen Chemical en gjeld på 918 millioner dollar. Foruten bankgjelden var det også et obligasjonslån på 110 millioner dollar.
I tillegg var det gjeld knyttet til innleie av skip. I alt består flåten av omlagt 50 tankere.
Unngikk konkurs i 12. time
Høsten 2012 unngikk rederiet konkurs i 12 time. Etter hvert sluttet den siste av de 10 bankene seg til en avtale som ga utsettelse med betaling av avdrag og delvis også renter frem til 2015. Det endelige forfallet ble skjøvet til mai 2016.
Den bokførte egenkapitalen i Eitzen Chemical var ved månedsskiftet september/oktober i fjor minus 85,5 millioner dollar. Basert på megleranslag var verdien av flåten 157 millioner dollar mindre enn den bokførte verdien. Dermed ble den verdijusterte egenkapitalen på minussiden med 242 millioner dollar.
På det grunnlag ble amerikanske Evercore Group engasjert for å bistå med å finne løsninger som kunne gjøre det mulig å hente ny egenkapital til rederiet. Målet var å styrke balansen ved å restrukturere gjelden.
Bygd opp på rekordtid
Eitzen Chemicals ble bygget opp på rekordtid av Axel C. Eitzen til et storrederi. Kjemikalietankflåten til Arne Blystad ble kjøpt for åtte milliarder kroner. Det ble kjøpt flere andre selskaper og bestilt en rekke nybygg. Belåningen var høy. Grunnmuren begynte å svaie da finanskrisen satte inn og skipsverdier og fraktrater sank dramatisk.
Siden 2009 har rederiet hatt den ene betalingsutsettelse etter den andre.
På Oslo Børs verdsettes rederiet til noe under 90 millioner kroner, en dramatisk nedtur siden børsintroduksjonen i 2006 da det ble spunnet ut av Camillo Eitzen & Co. Det ble hentet inn penger i forkant av børsnoteringen til en kurs på 28 kroner.
Eitzen Chemical åpnet opp på Oslo Børs med en omsetning på kroner 7,80. Det er opp kroner 0,21 eller 2,77 prosent fra sluttnoteringen torsdag. Nå ligger kjøperkursen på kroner 7,60 med selgere fremme på 7,72.