Næringslivsledere har større tro på bærekraftig vekst enn ledere i det offentlige
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Zürich: Næringslivsledere over hele verden har større tro på mulighetene for å finne løsninger på verdens vannmangel og på avhengigheten av olje og gass enn det ledere i det offentlige har.
Optimismen er størst i industri- og finansnæringen i fremvoksende økonomier, viser en rapport som er gjennomført blant mer enn 6000 ledere i offentlig og privat sektor i 21 land. I tillegg har rapporten hentet innspill og innsikt fra 200 eksperter fra åtte land.
- Rapporten bekrefter at vi er ved et vendepunkt, der privat sektor nå er den viktigste drivkraften bak bærekraftig utvikling – og det er de fremvoksende økonomiene som er i førersetet, sier Georg Kell, direktør for FNs Global Compact, en av partnerne bak Global Opportunity Report, sammen med DNV GL.
I rapporten er det konkretisert og rangert 15 mulige tiltak innen bærekraft utvikling. Rapporten tar for seg hvordan ledere fra offentlig og privat sektor vurderer både mulighetene, og hvorvidt de mener at samfunnet faktisk har kapasitet til å utnytte muligheten og skape endring. Hensikten med rapporten er å vise hvordan globale utfordringer også medfører nye muligheter. I tillegg identifiserer rapporten 120 løsninger som er tilgjengelige i dag.
Tro på tilgang til rent vann
Den enkeltmuligheten som flest er positive til, er å utvikle løsninger for et landbruk som bruker ferskvann mer effektivt. Ifølge rapporten mener nesten hver fjerde respondent at slike løsninger både er gjennomførbare og at de vil ha store fordeler for deres lokalsamfunn.
- Undersøkelsen gir et tydelig signal om at både privat og offentlig sektor tror på samfunnets evne til å finne løsninger på verdens vannkrise. Mangel på ferskvann er et alvorlig problem som rammer flere hundre millioner mennesker globalt, og er et alvorlig hinder for god helse, vekst og velstand. Disse funnene gjør meg også optimistisk med tanke på muligheten vi har til å møte det sjette målet i FNs nye mål for bærekraftig utvikling; å sikre tilgang til og bærekraftig forvaltning av vann og sanitærforhold for alle, sier Henrik O. Madsen, konsernsjef i DNV GL, en av initiativtakerne bak rapporten.
Mulighetene for å redusere avhengigheten av fossil energi vurderes også positivt. Den mest foretrukne muligheten her er å skape flere grønne valg for forbrukere, gi husholdninger bedre tilgang til fornybare energiressurser og tiltak for å endre adferdsmønster.
Privat sektor mer optimistisk enn offentlig sektor
Offentlig sektor spiller en viktig rolle i å realisere mange av de mulighetene som er beskrevet i rapporten, spesielt de som er knyttet til offentlige reguleringer. På tross av dette er lederne innen offentlig sektor konsekvent mindre optimistisk enn privat næringsliv til samfunnets kapasitet til å utnytte mulighetene.
- Funnene i rapporten er oppløftende, men de skaper samtidig bekymring”, sier Erik Rasmussen, grunnlegger av Mandag Morgen Global Institute. Vi ser et tydelig ønske om å utnytte bærekraftige markedsmuligheter i privat sektor, og det er svært positivt. På den andre siden ser vi også at respondentene fra offentlig sektor er mer tilbakeholdne og at de ikke ser de samme mulighetene. Det er synd, fordi myndighetene skal spille en viktig rolle ved å fastsette reguleringer som støtter samspillet mellom marked og bærekraft. Næringsliv og myndigheter bør dele både tiltak og visjoner, sier Rasmussen.
Den globale undersøkelsen bak Global Opportunity Report vil bli gjennomført årlig. Lanseringen i Zürich den 20.januar kan følges på www.globalopportunitynetwork.com hvor rapporten også kan lastes ned i sin helhet.