Environor og DNV GL med nytt konsept for vannrensing
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Manglende tilgang på rent vann er ferd med å bli et stort problem i flere regioner verden over. Det må allerede nå tenkes nytt om ikke fremtidens kriger skal handle om vannressurser. Det gjorde Sigmund Larsen i Environor, og fikk med seg konsernsjef i DNV GL Henrik O. Madsen. Resultatet ble lansert i Oslo nylig, og omhandler konvertering av utrangert tank-tonnasje til flytende renseanlegg for avløpsvann.
Sigmund Larsen, administrerende direktør for den nystartede teknologibedriften Environor, la i april 2013 fram planen om å konvertere gamle tankskip til flytende behandlingsanlegg for Henrik O. Madsen i DNV GL. Konsernsjefen så da de samme mulighetene, og valgte å etablere en prosjektgruppe for å arbeide med saken. Ti måneder senere er prosjektet klar til å prøves ut i praksis. – Vi må tenke nytt om vi skal løse de globale utfordringene knyttet til vannforsyning og forurensning fra ubehandlet avløpsvann, sier Larsen.
– Det er mange problemer, og utfordringene er både store og globale. Konseptet med mobile behandlingsanlegg kan bidra til å lette situasjonen for noen steder, sier Bjørn K. Haugland, DNV GL-gruppens Chief Sustainablility Officer, som peker på at ved å kombinere kjente teknologier på nye måter kan flytende vannbehandlingsanlegg skreddersys for spesielle steder og vannbehovene der. Å konvertere et tankskip til dette kan øke skipets levetid med tjue år.
– Skip, fra supertankere til elvelektere, kan bygges om for å forsyne tørre kystbyer med hardt tiltrengt rent vann, til vanning innen jordbruket, til industriprosesser, og til og med som trygt drikkevann for mennesker, sier Haugland og legger til; – Ved å bygge om en, for eksempel, femten år gammel produkttanker, kan vi behandle og rense avløpsvann fra en by med 250 000 innbyggere.
Sigmund Larsen opplyser til Skipsrevyen at han har allerede mottatt forespørsler for Pakistan og Indonesia, som begge ønsker å se nærmere på teknologien. I første omgang vil det være nødvendig å gjennomføre en mulighetsstudie, først deretter kan man eventuelt ta en beslutning om å gå videre.
Hvordan best kommersielt å strukturere et slikt flytende renseanlegg, har Larsen et fleksibelt forhold til. Forskjellige områder har forskjellige behov og interesser, og kanskje vil det være mest hensiktsmessig å etablere et eget eiende selskap for hvert skip, som igjen kan ha forskjellige investorer bak.
Støtte fra WWF og Røde Kors
– Det er svært oppløftende at det tenkes kreativt omkring nye løsninger som kan bidra til å løse et globalt problem. Om vi kan rense vann for vanning og industribehov, så vil det lette presset på drikkevannsressursene, sier Nina Jensen. Hun er leder for Verdens Villmarksfond (WWF) i Norge, som sammen med Røde Kors i Norge støtter programmet. – Gjenbruk av vann i stor skala er essensielt for en bærekraftig framtid. En løsning som dessuten gjenbruker skip er det som trengs for miljøet, sier hun.
– Slik vi ser det har behandlingskonseptet to sider; man kan produsere mer rent drikkevann, som betyr at man lokalt vil ha mindre vannforurensninger. Forurenset vann reduserer folks motstandskraft mot sykdom og fører derfor til redusert helse, sier Tørris Jæger, leder av den internasjonale delen av Norges Røde Kors.
Nina Jensen ser mobile vannrensningsanlegg som noe som også er aktuelt for nødhjelp. Hun utfordrer skipsfartsindustrien og den norske regjeringen til å virkeliggjøre teknologien. Slike mobile behandlingsanlegg kan utgjøre viktige bidrag for å øke tilgangen til rent vann i forbindelse med akutte nødsituasjoner og for å stabilisere situasjonen i konfliktområder.
– I land som Kina, der drikkevann i mange områder er en begrenset ressurs, kan lektere gå opp grunne elveløp og rense vann til drikkevannskvalitet lokalt, sier DNV GLs prosjektleder Petter Andersen, som hevder at løsningen er “kost-effektiv, mobil og – i forhold til akutte behov – mye raskere å etablere enn et landbasert anlegg”.
Muligheter i vann
Aqua Recovery er en del av DNV GLs ekstraordinære innovasjonsprogram, som gir utvalgte internasjonale prosjekt-team mulighet til å utforske et gitt teknologiområde eller å utvikle en bestemt tjeneste for utprøving i markedet.
– Vi har lett etter en mulighet til å bidra til å løse verdens enorme utfordringer med vann. Dette skyldes urbanisering og befolkningsvekst. Sammen med våre partnere Environor, WWF og Røde Kors ønsker vi å bringe mer kunnskap og konkrete løsninger til markedet. Vi har grunn til å tro at Aqua Recovery-konseptet er både gjennomførbart og lønnsomt, sier Bjørn K. Haugland.
Tre løsninger:
The Reliever: Et skip som kan bidra til å rense avløpsvann, for eksempel mens et landbasert anlegg blir oppdatert, utvidet eller reparert. Typisk behov: Et nokså utviklet land som har mangel på vann og som mangler tilstrekkelig vannrensningskapasitet.
The Changemaker: Et mer eller mindre permanent anlegg som mottar overflatevann og industrielle spillprodukter og renser disse til en tilfredsstillende kvalitet for vanning i jordbruket og industrielle formål. Dette gir mer drikkevann lokalt. Typisk behov: Land ved Middelhavet.
The Water Factory: Lett forurenset elvevann behandles slik at det får drikkevannskvalitet. Typisk behov: Områder ved elver i Kina og andre tettbygde områder der drikkevann er mangelvare.
Rensing av vann helt tilbake til drikkevannskvalitet har vært gjort i mange år, men Sigmund Larsen presiserer at det også finnes et psykisk aspekt. Storskala produksjon av drikkevann som kommer av avløpskilder setter i verk visse psykiske sperrer blant folk. Slikt vann vil også ha en karakteristisk smak. Men Larsen forklarer at det i tidligere gjennomførte landbaserte applikasjoner har vært pumpet produsert vann tilbake i grunnvannet. Da oppnår man positive effekter både med hensyn til stabiliteten i grunnen og vannet som blandes med en langt større vannmasse. Larsen ser uansett en lang rekke bruksområder for konseptet han står bak, og har tro på at det skal være mulig å få med seg gode partnere i videreutviklingen.