Illustrasjonfoto

Bourbon Offshore Norway AS og HiÅ tetter sikkerhetshull

Nært samarbeid mellom Høgskolen i Ålesund og den maritime klyngen kan ha tettet et viktig sikkerhetshull i opplæringen av mannskap til sjøs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Utviklingen i offshorenæringen går i retning av bruk av stadig nye stoffer ute på installasjonene. Mengden av nye stoff som fraktes, har gjort hverdagen mer kompetansekrevende for mannskapene på skipene, med tanke på helse, miljø og sikkerhet (HMS-arbeid).
Da sikkerhetsoffiser Bjørn Inge Furuli i Bourbon Offshore Norway AS skulle sende sine offiserer på et tankermannskurs for offshore servicefartøy, støtte han på et presserende problem: Kurset fantes rett og slett ikke.
− Vi har spesielle utfordringer blant annet i håndteringen av last under og over dekk, som gjør at ingen kurs på markedet dekker behovet for kompetanse. Slik vi så det, var dette et viktig sikkerhetshull i opplæringen, sier Furuli.
Det finnes heller ingen etablert bransjestandard innenfor dette området, og Furuli forsøkte uten hell å få spesialtilpasset ett av de eksisterende kursene slik at hans mannskap kunne få den forsvarlige opplæringen.
− Vi skjønte etter hvert at vi måtte starte helt fra bunnen av, og bygge opp en ny bransjestandard og en kurspakke, sier han. For å nå målet om et standard kurs, var det viktig å samarbeide med en partner som har et godt rykte i bransjen.
Veien var dermed kort til Høgskolen i Ålesund, som allerede samarbeider tett med Bourbon og en rekke andre aktører i den maritime klyngen. Sentral i utviklinga av et nytt kurs var Haldor Sæther, som skaffet seg førstehånds kjennskap til problemstillingene ved å intervjue mannskap og bli med Bourbons skip ut på feltet.
- For oss er det helt essensielt å kunne svare på reelle behov i næringen. Vi lærer mye av å kurse disse mannskapene, noe også høgskolens studenter nyter godt av, sier leder for maritim kursvirksomhet ved HiÅ, Tore Sæbjørnsen.
Nå foreligger et forslag til en ny standard som i følge Furuli har fått svært god respons fra blant annet Norges Rederiforbund og Oljeselskapene som opererer på Norsk Sokkel. Signalene om at det kan bli en ny bransjestandard er positive, i følge den marine gruppen i Oljeindustriens Landsforening (OLF).
− Ved positivt utfall gjøres kravspesifikasjonene og annet materiale tilgjengelig for andre kurstilbydere, men selve kursmateriellet forblir selvsagt hos HiÅ, sier Sæbjørnsen.
Bourbon Offshore har i følge Furuli allerede booket fem fulle kurs hos HiÅ. En Norsk bransjestandard vil sannsynligvis bli tatt inn i en Nordsjøstandard (NWEA Guidelines), noe som betyr at kurskravet kan gjøres gjeldende på skip i Norge, Danmark, Storbritannia og Nederland i tillegg til andre land som velger å følge Nordsjøstandardene i mangel av egne standarder. Blir
dette en realitet, kan det bety enda mer etterspørsel for høgskolen.
− Kursvirksomheten er viktig for oss økonomisk sett, men også som en rettesnor for hvorvidt vi svarer til de behov den maritime næringen til enhver tid har. Våre egne studenter på bacelornivå skal alltid ha fagplaner som er oppdaterte og gjør dem ettertraktet etter endt utdanning, sier Sæbjørnsen.