"Polarsyssel" døpt på Svalbard
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det islandske rederiet Fafnir Offshore dro i land langtidskontrakten der det seks måneder av året skal operere nybygget ”Polarsyssel” for Sysselmannen på Svalbard. Kontrakten ble publisert på www.skipsrevyen.no den 12. april 2013.
«Polarsyssel» ble tidligere denne måneden levert fra Havyard Ship Technology sitt verft i Leirvik i Sogn til det islandske rederiet Fafnir Offshore. Skipet har en langtidskontrakt der det skal operere seks måneder av året i seks år for Sysselmannen på Svalbard. Etter en strabisiøs seilas nordover ble nybygget lørdag den 20. september behørig døpt og feiret i Longyearbyen på Svalbard.
Nytt design i hardt vær
På overfarten fra Tromsø til Longyearbyen fikk «Polarsyssel» virkelig prøvd sjøegenskapene sine da hun møtte både kuling og full storm. Kaptein Kjetil Enoksen er full av lovord om designet etter å ha prøvd ut fartøyet i Barentshavet. – Vi hadde hardt vær på størsteparten av overfarten, sier kapteinen og forteller at man hadde stiv kuling fra vest mesteparten av tiden og full storm på vei inn til Svalbard.
En supplybåt av denne typen vil vanligvis rulle ganske kraftig med bølgene inn fra siden, men «Polarsyssel» oppførte seg eksemplarisk, var retningsstabil og behagelig å være om bord i med lite støy og vibrasjoner. Også når vi fikk stormen rett forfra var båten fantastisk og vi hadde nesten ikke slag. Jeg har aldri opplevd maken til båt, smilte kapteinen storfornøyd.
«Polarsyssel» er et Havyard 832 L WE (Wave Edition) design og det første av sitt slag. Havyard Design & Solutions har utviklet båten spesielt med tanke på brennstofføkonomi og sikkerhet, samt komfort for mannskap i godt og dårlig vær. En kombinasjon av strømlinjeformede undervannslinjer med twin skeg (to kjøler akter) og et overvanns forskip med vekt på små angrepsvinkler mot store bølger har nå vist sin fortreffelighet i praksis.
Celebre gjester
I tillegg til representanter fra Sysselmannen på Svalbard, rederi, operatør og verft deltok samarbeidspartnere fra banker, meglerhus, oljeselskap og andre på dåpen. I tillegg var Regjeringen representert med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Det viser hvor viktig Svalbard og arbeidet til Sysselmannen er for den norske stat.
Gudmor for «Polarsyssel» var Inger Aarvaag Stokke som nå jobber ved Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet og tidligere var ansatt ved Sysselmannen på Svalbard. Gudmoren ønsket som vanlig hell og lykke til båt og mannskap, og knuste champagneflaska i den polarblå skutesida.
Etter at dåpsseremonien var vel gjennomført tok «Polarsyssel» gjestene sine med på en tur på Isfjorden utenfor Longyearbyen. Den arktiske naturen med de spektakulære fjellkjedene som omkranser fjorden var et flott bakteppe da «Polarsyssel» skulle vise seg frem i sitt rette element.
En utførlig omtale av M/S ”Polarsyssel” publiseres i oktober-utgaven av Skipsrevyen.