Høgskolen i Ålesund åpner nytt laboratorium for høyspenningsanlegg
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Høgskolen i Ålesunds nye laboratorium for maritime kraftsystemer skal gi studenter og marinepersonell opplæring i internasjonale krav for sikker betjening av høyspenningsmateriell.
ABB og Høgskolen formaliserer et lengre samarbeid, som inkluderer kostnadsfritt elkraftutstyr til det nye laboratoriet.
- Det er både naturlig og viktig for ABB å bidra til å styrke den maritime næringen, sier Sindre Sætre, leder for ABBs marinevirksomhet i Norge.
Det nye laboratoriet får elektroutstyr som tilsvarer systemer for kraftdistribusjon og fremdrift i for eksempel et offshore-fartøy. Derved kan både mannskap og studenter øve på realistisk elkraftutstyr på en sikker måte.
- Vi gir høgskolen elektriske tavler, frekvensomformer og elektrisk motor slik at de kan tilby maritim næring nødvendig opplæring og kompetanseheving, samt etablere et nytt bachelor-studie i elkraftteknikk, forklarer Sætre.
3000 maskinister skal innom
Det nye laboratoriet har allerede et høyt belegg og ventelister med maritimt personell som skal gjennomføre kurset «Elkraftsystemer for maskinister», som dekker kravet i STCW 2010 Manila Amendments fra den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO).
- Det er et nytt krav som i praksis betyr at alle personer som skal jobbe i maskinrommet på fartøy må ha et kurs, forteller dekan Hans Petter Hildre i Avdeling for maritim teknologi og operasjoner ved Høgskolen.
Det er ventet at nesten 3000 maskinister skal benytte laboratoriet for elkraftsystemer i løpet av de neste to årene. Hildre forklarer at kurset er utviklet etter Sjøfartsdirektoratets retningslinjer, og skal være det første av sitt slag i Norge. Høgskolen får nå gode fasiliteter for å arrangere slike kurs og opplæring av studenter i elkraftteknologi.
- Høgskolen i Ålesund tilbyr opplæring i moderne lokaler med relevante hjelpemidler og det nye laboratoriet, med tilgang til nødvendig utstyr og fasiliteter for praktisk trening og øvelser, sier Hildre.
Kursene er i gang
Noen maskinister er allerede i gang med kurs, og forteller om en intensiv uke med opplæring. Alexander Høyberg og Rolf Moldskred er to av deltagerne, og gir uttrykk for at de godt fornøyde med å få teste ut teorien de lærer i et avansert laboratorium.
- Vi må gå dette kurset for å fornye sertifikatet, sier Moldskred, som er ansatt i Bourbon Offshore.
- Her får vi ny kunnskap om høyspenningsdrift og -sikkerhet.
I tiden fremover vil stadig flere fartøy ha høyspenningsanlegg om bord.
- Det er veldig bra at kurset kom her i Ålesund, midt i den maritime klyngen, forteller Høyberg fra Farstad Shipping.