SHIP SHAPE: Havyards nybygg nr. 112 “Ben Nevis” ved kaien i Aberdeen, klar for å døpes og å ta fatt på oppdrag i Nordsjøen. FOTO: GAIL AMEY.

Ben Nevis døpt i Aberdeen

Havyard Group leverte fredag sitt sjette nybygg til det indiske rederiet Global Offshore Services og mandag ble det døpt i Aberdeen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forsyningsskipet «Ben Nevis», et Havyard 832 design ble mandag denne uken døpt i Aberdeen. Gudmor var Arlien Snellen. Dette var det sjette forsyningsskipet Havyard har bygd og levert til det indiske offshore rederiet Global Offshore Services. Dette er nybygg 112 fra Havyard.

SATSER PÅ KVALITET OG DRIFTSSIKKERHET

- Mange mener nok vi er kjerringa mot strømmen sier Aditya Garware, administrerende direktør i Global Offshore. - Dette er det sjette nybygget vi har bestilt og fått levert fra Havyard siden 2006. En norsk reder sa en gang at det var noe merkelig når han bestilte skip i India og vi som indisk reder bestilte i Norge. Vi synes imidlertid ikke dette er merkelig, sier Garware. - Vi har stor fokus på å levere kvalitetstjenester til våre kunder og da er driftssikkerhet og oppetid ekstremt viktig. Det er ikke noe som er dyrere enn en billig båt som har driftsavbrudd, både for oss og våre kunder. Vi mener å bygge på Havyard er det mest lønnsomme for oss sett over tid sier den indiske rederen.

GODT SAMARBEID

Trygve Solaas, verftsdirektør ved Havyard Ship Technology i Leirvik i Sogn har vært med på å bygge alle skipene til Global Offshore. Han roser det gode samarbeidet verftet har med rederiet og deres ansatte i byggeprosessen.

–Helt fra vi startet å planlegge første skipet fikk vi en god dialog med rederiet og deres folk sier Solaas. - Selv om det er store kulturforskjeller fikk vi god kjemi og vi var begge parter innstilte på en god prosess. Vi hadde jo samme mål, å bygge gode båter. Når en har bygd 6 båter blir jo samarbeidet litt rutine, men vi har hele tien fokus på å forbedre oss og levere stadig bedre. Så langt har vi inntrykk at vi har en fornøyd kunde og det at de stadig kommer tilbake og bestiller nye båter er vel en bekreftelse på det, smiler verftsdirektøren.

Global Offshore har i dag ett søsterskip av «Ben Nevis» under bygging ved Havyard som skal leveres fra verftet i august i år.

SIKTER HØYT

Global Offshore har som tradisjon å kalle skipene sine opp etter høye fjell. Denne gangen har de valgt å kalle opp sitt siste nybygg etter det høyeste fjellet i Skottland og de britiske øyer. Ben Nevis rager er 1 344 m over havet og befinner seg vest i fjellkjeden Grampain Mountains i det skotske høylandet. Årsaken til at skipet kalles opp etter et skotsk fjell er fordi det skal starte sin karriere og operere ut fra Aberdeen.

- Våre skip opererer både i India, Østen og i Brasil i tillegg til Nordsjøen. Vi har en ung flåte med gode båter og vår filosofi er å gjøre det vi kan for at kundene skal være førnøyde, sier administrerende direktør i Global Offshore Aditya Garware. – «Ben Nevis» går nå ut og konkurrerer i spot markedet, men vi har som målsetning å få den på en lengre kontrakt hvis muligheten byr seg. Vi mener vi har et topp kvalitet forsyningsskip med kompetent mannskap som kan konkurrere med hvem som helst og levere sikre forsyningstjenester avslutter Garvare.

NORSKE OG INDISKE TRADISJONER

I tillegg til at skipet døpes på tradisjonelt norsk vis med flaskeknusing har Global Offshore som tradisjon å utføre en Indisk seremoni for å velsigne skip og mannskap. Det er en vakker seremoni med blomsterdekorasjoner, bønn, spesielle matretter og til slutt knuses en kokosnøtt mot skipets skrog. Med denne doble velsigningen kan en håpe på dobbel lykke og velstand for skip, mannskap og reder.

SUKSESSDESIGN

Havyard 832 er en suksesshistorie for Havyard og «Ben Nevis» er det femtende nybygget av dette designet som er levert. Med de som er i ordre i tillegg er det bestilt over 20 Havyard 832 i forskjellige utgaver.

Havyard 832 er et medium størrelse plattform forsyningsskip som har fokus på driftssikkerhet, økonomi fleksibilitet og miljøvennlighet.

Nøkkeldata Havyard 832 «Ben Nevis»:

Lengde: 79,80 m

Bredde: 17,60 m

Fart: 14 knop
Dekkstørrelse: 800 kvadratmeter
Mannskap: 26 personer
Dødvekt: 4000 tonn